Veaceslav Platon, după ce Procurorul General a declarat că politicianul a fost radiat din baza de date Interpol: “Ciudată dezvăluire”

Adrian Sirbu

Omul de afaceri și politicianul, Veaceslav Platon, se arată nedumerit de dezvăluirea Procurorului General, Ion Munteanu, precum că acesta a fost radiat din baza de date Interpol. Potrivit lui Platon, din 2021, Interpol a respins solicitarea cu privire la darea sa în căutare, ca fiind una motivată politic.

Avocații mei, sărmanii, s-au săturat să tot traducă discursurile Maiei Sandu, în care ea nu ezita să semene învinuiri și amenințări în adresa mea.

Domnule Munteanu, vă îndemn să citiți cu atenție decizia Interpol și să intentați un dosar penal pentru persecuție politică, fapt asupra căruia v-a indicat Interpolul. Și, înainte de toate, în privința acelei doamne care, acum o săptămână, v-a numit în această funcție”, a scris Platon pe Telegram.

Mai mult, Platon scrie că este “surprinzător când, o organizație internațională de ocrotire a normelor de drept îți indică asupra persecuțiilor politice în țara ta, dar tu, fiind Procuror General, dai nedumerit din umeri și… urechi”.

Dar unde-i ancheta – cine a dat această comandă politică?”, a conchis acesta.

În cadrul unei emisiuni la ProTV Chișinău, Procurorul General, Ion Munteanu a spus că Veaceslav Platon a fost șters din baza de date a Interpol.

„Nu avem informație oficială despre faptul că Platon a depus cere de azil politic. Avem informația că el a fost radiat din baza de date Interpol. La moment, el nu este supus căutărilor prin sistemul Interpol. Nu avem o explicație foarte clară, avem doar confirmarea că a fost radiat încă din anul 2020 cred”, a declarat Ion Munteanu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Veaceslav Platon, cunoscut om de afaceri și fost deputat, a cerut recent azil politic în Marea Britanie. El a fost eliberat pe 15 iunie 2020, după patru ani de detenție, în urma unui demers de suspendare a executării pedepsei depus de fostul procuror general Alexandr Stoianoglo. Cu o lună înainte, pe 18 mai, Stoianoglo declara că întreg dosarul lui Platon ar fi fost fabricat la comandă politică.

În mai 2021, Judecătoria Chișinău, la solicitarea procurorilor, l-a achitat pe Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare.