Veaceslav Platon: “Moldova merge în ataș cu Ucraina, iar conducerea Moldovei nu influențează deloc procesul de eurointegrare“

Adrian Sirbu

În spatele tămbălăului cu privire la începerea negocierilor, toți au trecut cu vederea o componentă foarte importantă. Nimeni nu examinează Moldova în afara pachetului cu Ucraina. Pe nimeni nu interesează ce a îndeplinit (sau nu) Moldova. Declarația aparține lui Veaceslav Platon, în contextul în care Republica Moldova și Ucraina au primit undă verde pentru a deschide negocierile de aderare cu UE. 

Moldova merge în ataș cu Ucraina, iar concluzia e una simplă: conducerea Moldovei nu influențează deloc procesul de eurointegrare, un proces exclusiv politic și care depinde de relațiile dintre Ucraina și Uniunea Europeană. Moldovei îi rămâne să stea la colț și să urmărească cum băieții cei mari decid lucrurile. De asta, toată zarva cu privire la îndeplinirea unor oarecare condiții e doar un decor, ca aborigenii să aibă o ocupație”, spune Veaceslav Platon.

Platon mai spune că “cel mai mare integrator al Moldovei și Ucrainei este Putin”. Potrivit lui, fără așa-numita „operațiune specială” a acestuia “am mai fi stat vreo zece ani în Parteneriatul estic, rugând să ni se confirme perspectivele de aderare la UE”.

La ce bun zic asta? Maia Sandu și PAS își atribuie oarecare merite pe dimensiunea eurointegrării. Se complac în rolul de unici și irepetabili eurointegratori ai țării. Când, de fapt, pe scară globală lucrurile își au mersul și logica lor. Iar conducerea Moldovei e doar o gloată insignifiantă care vrea să-și convingă spectatorul că e unică și crucială.

Dar ce să facă altceva când reformele nu se văd, populația sărăcește, haosul stă în capul mesei… Cu să se laude?! Doar eurointegrarea și le rămâne!”, conchide Veaceslav Platon pe Telegram.

Republica Moldova are undă verde pentru a demara negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Consiliul European a votat pentru demararea acestui proces. De asemenea, în fază de negocieri pentru aderare intră și Ucraina.