Veaceslav Platon: „Principalul lucru este să strigi din ce în ce mai convingător despre cât de sincer ești”

Ala Găină

„Ridicați prețul la cer și reduceți numărul de episoade de mită, fără a reduce, dar chiar și a mări suma absolută din buzunar. Acesta este modul în care statisticile și evaluările pot fi ajustate”. Declarația aparține lui Veaceslav Platon, în contextul în care Republica Moldova a depășit România în lupta împotriva corupției și se află pe poziția a 35-a la nivel global în Indexul Integrității Publice (IPI), cu șase locuri în fața României. 

„Am citit despre cum Moldova a întrecut România în topul combaterii corupției în anul 2023.

Mi-am amintit imediat discuția de săptămâna trecută cu un amic de-al meu din Moldova. Acesta s-a plâns că înainte, pentru adăugarea încă unei categorii în permisul de conducere, cereau 300€, iar acum toate 1.500€. Înainte, din cei 300€, superiorii cereau 200€, iar acum 1.000€. Dar cum ați crezut?! Adaos pentru sinceritate 😁😁😁!

În principiu, ca metodă de combatere a actelor de corupție în masă, ar putea trece. Ridici taxa până la cer și scazi automat numărul episoadelor de corupție, fără să scazi, dar chiar mărind suma absolută a veniturilor în buzunar. Tot așa și statistica topurilor poate fi cizelată. Principalul, în cazul dat este să strigi cât mai tare și mai convingător despre cât de sincer(ă) ești!”, a scris Platon pe Telegram.

Potrivit Indexului Integrității Publice (IPI), Republica Moldova se numără printre cele 22 de țări care au înregistrat îmbunătățiri în controlul corupției, în timp ce România stagnează. Topul IPI este condus de Danemarca, Norvegia, Finlanda, Noua Zeelandă și Estonia.

Centrul European de Cercetare în domeniul luptei Anticorupţie şi al Construirii Statului de Drept a utilizat șase indicatori pentru Indexul Integrității Publice 2023. Aceștia sunt: transparența administrativă, servicii online, transparența bugetară, independența sistemului judiciar și (cetățenie digitală) E-cetățenie și  libertatea presei.