Veaceslav Platon: „Veniturile reale la buget sunt în cădere, Sandu ia credite într-o veselie, iar procentele ne sufocă”
„Atunci când guvernarea strigă despre majorarea salariilor și pensiilor, trebuie să înțelegem și cum o face. Asta nu înseamnă că toți PASiștii au pus mână de la mână și le-au dat oamenilor ceea ce și-au dorit. Asta înseamnă că, din buzunarul nostru comun, adică din bugetul țării, s-a luat și redistribuit suma necesară pentru acele salarii și pensii”. Declarația aparține lui Veaceslav Platon, care a explicat, într-o postare pe Telegram, cum are loc distribuția banilor în bugetul de stat. Asta după ce reprezentanții guvernării a declarat că pensia minimă a crescut cu 120%.
Potrivit lui Platon, după redistribuire, bugetul atestă o gaură care necesită a fi acoperită.
„Aceasta poate fi acoperită pe o cale sănătoasă – să dezvolți economia, să crești baza de impozitare, să câștigi bani pentru stat prin alte instrumente. Sau poți merge pe cealaltă cale – să iei credite de la partenerii externi, transmițând această durere de cap celor care vor veni la conducere după tine, dar și poporului, evident, în timp ce tu te prezinți drept un tată sau o mamă a națiunii grijuliu și generos, apărător al tuturor nevoiașilor.
Dacă Maia Sandu ar fi ieșit în fața oamenilor și le-ar fi arătat că, în rezultatul reformelor sale economice, veniturile la buget din impozite, fără a lua în calcul inflația, au crescut cu suma X, iar suma în cauză a fost îndreptată la majorarea pensiilor, atunci ar fi avut respectul tuturor”, a scris Platon pe Telegram.
Cu toate acestea, el spune că lucrurile sunt diametral opuse. Mai exact, veniturile reale la buget sunt în cădere, Sandu ia credite într-o veselie, iar procentele ne sufocă absolut.
„Voi da un exemplu despre ce înseamnă a da pensii și salarii bugetarilor din credite. Asta e ca și cum am lua un credit pentru a-i majora salariul de bugetar lui Radu Marian salariul, punând în gaj apartamentul acestuia. Iar atunci când va veni timpul să întoarcem acel credit, apartamentul lui va fi scos la licitație. Nu cred că romală al nostru va fi foarte fericit cu asta. Atunci de ce, pentru moldovenii simpli asta ar trebui să fie o mană cerească? Dar șmecherii care fac aceste combinații în privința poporului trebuie să fie mari reformatori și salvatori?!
Pură loterie-înșelătorie! Așa-i doamna Sandu?!”, a mai scris Veaceslav Platon.
Menționăm că pensiile vor fi indexate cu 6%, în anul 2024, iar media va fi de 3965 de lei, potrivit declarației ministrului Muncii, Alexei Buzu, care a prezentat, în Parlament, Bugetul asigurărilor sociale.
„Bugetul preconizat pentru pensii în anul 2024 este 28,8 miliarde de lei, cu 11% mai mult față de anul curent. Anul viitor, 530,6 mii de persoane vor beneficia de pensie pentru limita de vârstă. În anul 2023 am crescut pensia minimă cu 120%, în anul 2024 vom aloca 2,4 miliarde lei pentru a asigura diferența până la pensia minimă. De pensia minimă vor beneficia peste 111 mii de pensionari”, a punctat Buzu.