De Ultimă Oră

(VIDEO) Tensiuni în Orientul Mijlociu. Peste 300 de drone au fost lansate de Iran noaptea trecută asupra Israelului. Reacția comunității internaționale

Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete, a anunțat armata israeliană, precizând că 99% dintre ele au fost interceptate și au existat d…

Actualizat acum 21 de ore

Veronica Dragalin spune că Procuratura Anticorupție se află în blocaj: „Instituția nu are resursele umane și materiale”

Adrian Sirbu

„Conform modificărilor legislative, începând cu 1 aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a rămas total descoperită cu privire la asigurarea operativă pe dosarele de competența Procuraturii Anticorupție”. O spune șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, care a scris pe facebook că pentru infracțiuni de corupție la cel mai înalt nivel (comise de subiecți speciali cum ar fi miniștri, deputați, judecători, procurori), instituția nu are resursele umane și materiale să asigure urmărirea vizuală, interceptări, transmiterea banilor sub control și alte măsuri speciale de investigație.

„Impedimentul principal la acest moment este lipsa de suficient spațiu pentru angajații Procuraturii Anticorupție, cei aproximativ 100 de persoane (ofițeri, specialiști, contabili, funcționari publici care asigură administrația unei instituției) care urmează să fie transferate sau angajate. La moment, aproximativ 100 persoane ocupă 950 m2 în clădirea CNA. Este imposibil să ajungem la 198 angajați prevăzut de lege fără spațiu adițional”, a scris Dragalin pe facebook.

Șefa PA mai atrage atenția că dacă conducătorii instituțiilor de stat vor refuza să permită folosirea spațiilor publice în interesul public (în loc să rămână clădiri goale dar în gestiunea lor de principiu), „degrabă nu vom avea nici studenți, nici profesori, nici academicieni în țara noastră ca rezultat al corupției”.
„Fără fortificarea urgentă a instituției responsabilă de combaterea corupției la nivel înalt transmitem un mesaj greșit că lupta cu corupția, justiția și statul de drept nu este o prioritate pentru țara noastră. Cetățenii noștri merită mai mult”, a conchis aceasta.

Anterior, se vehicula că Procuratura Anticorupție ar putea ocupa spații ale Academiei de Științe sau Universității Pedagogice „Ion Creangă”. Comunitatea științifică și cea academică, însă, s-au opus acestei „vecinătăți”.