De Ultimă Oră

(VIDEO) Krasnoselski: Suntem de acord ca gazul în Transnistria să fie livrat de Moldovagaz, suntem gata să plătim

Vadim Krasnoselski, liderul separatist al regiunii transnistrene, a spus că „Transnistria este de acord și salută dorința de livrare a gazului din parte…

Actualizat acum 5 ore

Victor Parlicov, previziuni sumbre după întâlnirea cu Gazprom: „Trebuie să ne pregătim de scenariul de criză”

Ala Găină

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, admite că Republica Moldova ar putea fi nevoită să achiziționeze energie electrică din altă parte de la 1 ianuarie 2025, și nu din regiunea transnistreană. Prin urmare, pe lângă tariful la gaz, s-ar putea majora și tariful la energia electrică. 

„Acest contract e unul în care au mai fost, unilateral introduse schimbări de Gazprom. Putem să ne așteptăm ca Gazprom să nu vrea să livreze la hotar sau volume integrale, considerăm că nu e corect să legi volumele pe malul stâng de datoriile istorice, dar asta e poziția lor. Repartizarea costurilor va fi, am avut acest scenariu în calcul când ne-am pregătit de iarnă. Vom achiziționa energie electrică din altă parte, da, ne asumăm că va fi mai scump. Apelăm și la sprijinul partenerilor internaționali, fără ei nu vom putea trece de scenariul în care regiunea transnistreană nu are gaze deloc sau suficient”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

„Trebuie, real, să ne pregătim de scenariul de criză din 1 ianuarie 2025”, a mai declarat Victor Parlicov în cadrul conferinței de presă.

„Vom avea o problemă la nivel de regiunea transnistreană. În funcție de volumele alocate, poate să le ajungă pe partea socială, dar poate să nu le ajungă. Poate să le ajungă pentru partea socială, plus pentru o parte din economie și industrie sau poate să nu le ajungă. Și iată în funcție de volumele astea ei vor trebui să caute soluții cum să plătească asta”, a mai spus Parlicov.

Mai mult, potrivit lui Victor Parlicov, Gazprom leagă subiectul continuității livrării gazelor pe rute alternative, prin Turcia, de subiectul achitării pretinsei datorii aferente malului drept.

„Într-un fel, spun că, dacă nu va fi progres pe datorii, vor lua în considerare ce e posibil și ce nu. Au dat de înțeles că aceste subiecte sunt legate. Poziția noastră privind datoriile se bazează pe acel audit care a avut concluzia că practic toată datoria este prescrisă. Partea rusă nu recunoaște rezultatele auditului, dar nu a oferit o alternativă. Am solicitat ca partea rusă să-și formuleze poziția”, a precizat ministrul energiei.