„Acest Fond de Pensionare este la moment cea mai mare piramidă financiară organizată de stat”. Declarația aparține fostei candidate la alegerile prezidențiale, Victoria Furtună, care a propus un sistem de pensionare mai eficient, care să ofere garanția unei pensii decente pentru toți bătrânii.
„Știți de ce se majorează în ultimii ani vârsta de pensionare? Elementar – pentru ca să nu vă întoarcă banii!Deoarece după decesul persoanei, toate acumulările la fondul de pensionare ale omului sunt pierdute de familia sa. Respectiv acum statul majorează vârsta de pensionare cu 6 luni în fiecare an. Doar pentru ca să se reducă perioada în care omul își scoate banii pe care i-a împrumutat statului timp de 40 de ani”, a scris Victoria Furtună.
Potrivit fostului procuror anticorupție, acest Fond de Pensionare este la moment cea mai mare piramidă financiară organizată de stat – „tu investești în el timp de 40 de ani pentru a-ți asigura propriile venituri, dar statul face tot posibil pentru ca tu să nu ai acces la acești bani”.
„Să presupunem sunt în viață ambii bunici și ambii beneficiază de pensii – cu această sumă de bani se plăteau și serviciile comunale și o parte din alimente sau medicamente. Dar după decesul unuia dintre ei, brusc nu mai ajung bani, deoarece serviciile comunale au același cost, dar veniturile sunt de 2 ori mai mici. Atunci de ce bunica nu ar avea acces la acumulările timp de o viață a bunelului, similar ca la banii din bancă”, a conchis Victoria Furtună.
Expertul economic Veaceslav Ioniță, a declarat anterior că sistemul de protecție socială, implementat de mai puțin de 80 de ani, este tot mai greu de susținut în condițiile în care raportul dintre angajați și pensionari a scăzut dramatic. Dacă în 1990 trei angajați contribuiau la pensia unui vârstnic, acum raportul este aproape de 1:1.
Conform standardelor internaționale, pensia ar trebui să reprezinte cel puțin 40% din salariul mediu, însă Moldova se află departe de acest prag. După anii ’90, pensiile au scăzut semnificativ, atingând un minim istoric de 25% în 2000. De atunci, cu excepția unor perioade de creștere, raportul pensiei față de salariu a stagnat. În prezent, acesta este de 32%, departe de a asigura nevoile minime ale pensionarilor.