Victoria Furtună, după summit-urile de la München și Paris: „Cine va decide viitorul Ucrainei – liderii săi sau marile puteri care au „investit” în acest război?”

Ala Găină

„Timp de patru ani, americanii au investit 500 de miliarde de dolari în războiul din Ucraina. Europenii, la rândul lor, au turnat miliarde în acest conflict militar. Și acum vine întrebarea: ce s-a întâmplat la summit-urile de la München și Paris?”. Este reacția fostului candidat la prezidențiale, Victoria Furtună, în contextul ultimelor evenimente de pe arena internațională, unde se discută despre războiul din Ucraina. Ea se întreabă dacă liderii lumii chiar discută despre pace sau, mai degrabă, încearcă să împartă între ei ceea ce au „cumpărat” pe bucăți în acești patru ani. 

„Dacă Trump spune clar că Ucraina trebuie să returneze investiția americană, iar Europa se grăbește să-și securizeze poziția, atunci ce urmează? Cine va decide viitorul Ucrainei – liderii săi sau marile puteri care au „investit” în acest război? Și, cel mai interesant: cât timp a fost război – toți erau dușmani. Dar acum, când a venit timpul să se împartă teritoriul Ucrainei, dintr-o dată au devenit prieteni?”, se întreabă fostul procuror anticorupție într-o postare pe rețelele sociale.

Mai mult, Furtună se întreabă dacă asta înțeleg autoritățile noastre din Republica Moldova prin „parteneriat între țări” – când deciziile nu sunt luate în interesul propriului popor, ci în funcție de cine și cât a investit.

„Și dacă Ucraina deja și-a primit „factura”, oare mâine sau poimâine nu va veni și factura pentru Republica Moldova? Cine și pentru ce ne va pune să plătim? Va însemna „pacea” cu adevărat sfârșitul conflictului sau începutul unei „redistribuiri strategice”?”, a mai scris Victoria Furtună.

Oficialii americani și ruși s-au întâlnit marți la Riad, capitala Arabiei Saudite, pentru ceea ce se preconizează a fi cele mai importante discuții de până acum între cei doi foști inamici din Războiul Rece privind încetarea războiului Moscovei în Ucraina. Prima sesiune de discuții între trimișii lui Putin și ai lui Trump s-a încheiat după patru ore.

Președintele Zelenski s-a arătat însă surprins că Ucraina încă nu a fost chemată la masa negocierilor și spune că a aflat din presă despre întâlnirea de la Riyad. În replică, Trump a spus că e „dezamăgit” și că Zelenski ar fi „început” războiul.