Victoria Furtună: “În spatele cuvintelor frumoase „vetting” și „prevetting” se ascunde o simplă capturare a sistemului judecătoresc“

Adrian Sirbu

”Vetting-ul de la PAS: lux pentru aleși, sărăcie pentru popor”. Astfel a comentat fosta candidată la prezidențiale, Victoria Furtună inițiativa Guvernului de a fi angajați mai mulți experți în comisiile de vetting și de a le majora salariile dublu. 

Cei de la PAS au decis să-și bucure membrii comisiei de vetting: salariile vor fi majorate până la 110 mii de lei! De unde bani, domnilor? Ieri abia de-au găsit 4% pentru indexarea pensiilor. Dar pentru „luptătorii pentru dreptate” – s-a găsit imediat o majorare de 50%!  

Imediat, membrii PAS i-au acuzat de populism pe toți cei care au îndrăznit să facă această comparație. Dar totul este clar: dacă dai bani pensionarilor, ei îți spun doar „mulțumesc”. Dacă îi dai membrilor comisiei de vetting, îți asiguri controlul asupra justiției. Asta e toată esența puterii Sandu și a „reformei” sale judiciare”, a declarat politicianul.

Potrivit fostului procuror anticorupție, în spatele cuvintelor frumoase „vetting” și „prevetting” se ascunde o simplă capturare a sistemului judecătoresc. Mai mult, Furtună spune că PAS folosește justiția ca instrument de represiune și dictatură.

Ei distrug independența instanțelor pentru a le subordona propriilor interese. Iar ultimul lucru la care se gândesc este bunăstarea oamenilor. Nicio luptă reală împotriva corupției – doar aparențe! Ei își hrănesc „ai lor” și stabilesc controlul asupra țării. Moldova nu are nevoie de experți privilegiați, ci de judecători corecți. Avem nevoie de justiție, nu de un spectacol!”, a conchis Victoria Furtună.

Conform proiectului elaborat de Ministerul Justiției, numărul de membrii ai Comisiei va fi suplinit cu doi membri internaționali și unul național. „O eventuală propunere ar fi ca toți membrii noi să facă parte din categoria celor internaționali. Astfel, în fiecare Complet va fi asigurată o majoritate formată din membri internaționali, în spiritul recomandărilor Comisiei de la Veneția”, se precizează în document.

Prevederile stabilesc și creșterea salariilor experților moldoveni. Dacă în prezent aceștia primesc 74.000 de lei pe lună, după intrarea în vigoare a modificărilor, salariul lor va ajunge la 110.000 de lei.