Victoria Furtună: „Plecarea reprezentantului PAS la negocierile cu Gazprom, după doi ani de campanii de tipul „в темноте, но без вас”, demonstrează neputința guvernării”

Ala Găină

„Plecarea reprezentantului PAS la negocierile cu Gazprom, după doi ani de campanii de tipul „в темноте, но без вас”, demonstrează neputința guvernării de a asigura securitatea energetică fără gazul rusesc”. O spune fostul procuror anticorupție, Victoria Furtună, referindu-se la vizita fostului ministru al Energiei, Victor Parlicov la Sankt Petersburg. 

Ea spune că în condițiile în care cele mai puternice state europene declară sus și tare că Federația Rusă trebuie boicotată, dar în realitate fac tot posibilul să obțină gaz ieftin, comportamentul Chișinăului este o dovadă de naivitate și lipsă de strategie.

„Chiar și Ucraina, care se află în război cu Federația Rusă, a permis tranzitul gazelor timp de doi ani și a câștigat sute de milioane de dolari din această activitate. Dacă aș fi în locul guvernării, aș lăsa deoparte comenzile politice europene și m-aș concentra pe necesitățile oamenilor, intensificând discuțiile cu Moscova pentru obținerea unor gaze la prețuri subvenționate. Acest lucru ar permite evitarea unei catastrofe cauzate de sistarea curentului electric sau de o creștere de 2-3 ori a prețului acestuia. Acum este momentul să ne gândim la cetățenii noștri, nu la  like-uri sau la aprecierile curatorilor europeni”, a declarat Victoria Furtună.

Menționăm că astăzi, 16 decembrie, a intrat în vigoare starea de urgență în energetică, măsură votată de 56 de deputați PAS. Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) are autoritatea de a emite dispoziții cu caracter executoriu pentru autorități, agenți economici, instituții publice și cetățeni.

Precizăm că Republica Moldova riscă să fie afectată grav de o criză energetică dacă Gazprom va opri livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană. Potrivit autorităților, în această situație ar putea duce la o criză umanitară în stânga Nistrului, unde locuiesc 300.000 de cetățeni, de asemenea există riscuri majore pentru stabilitatea sistemului energetic, dar și perturbări economice severe și creșterea prețurilor.