De Ultimă Oră

(VIDEO) Krasnoselski: Suntem de acord ca gazul în Transnistria să fie livrat de Moldovagaz, suntem gata să plătim

Vadim Krasnoselski, liderul separatist al regiunii transnistrene, a spus că „Transnistria este de acord și salută dorința de livrare a gazului din parte…

Actualizat acum 14 ore

Victoria Furtună propune un plan de dezvoltare a economiei: fondarea a peste 1500 de uzine și fabrici

Ala Găină

Victoria Furtună, fost candidat independent la funcția de președinte al Republicii Moldova, a publicat pe rețelele de socializare o viziune asupra unui model economic care ar putea transforma economia țării. Modelul propus nu implică împrumuturi financiare directe, ci investiții sub formă de uzine și fabrici gata de utilizare, oferite de parteneri externi.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Victoria Furtună scrie că aceste investiții nu doar că elimină riscul deturnării fondurilor, ci pun bazele unui sistem transparent și echitabil de dezvoltare economică.

„Economia Republicii Moldova va urma un proces similar cu cel al economiilor mai mari, care au oferit investiții economiilor mai mici pe o perioadă lungă de timp. Nu se acordă bani, care ar putea fi furați, ci se oferă infrastructură industrială gata de utilizare, răscumpărată treptat de cetățeni, nu de elitele politice prin scheme obscure”, a explicat Furtună.

Potrivit ei, un element esențial al inițiativei este acoperirea integrală a costurilor de transport, formare a personalului, asamblare și creare a infrastructurii de către investitorii inițiali. Aceste fabrici vor funcționa imediat după inaugurare, iar responsabilitatea pentru respectarea standardelor de calitate revine partenerilor externi. Furtună propune un model de gestionare mixtă, în care antreprenorii locali colaborează cu reprezentanții țării investitoare. Ulterior, acțiunile companiilor sunt listate la bursă, permițând cetățenilor să devină treptat proprietarii majoritari ai acestor afaceri.

„An de an, cota deținătorilor moldoveni crește, iar cea a investitorilor străini scade. Este singura oportunitate reală de a readuce acasă cetățenii plecați și de a recâștiga resursele risipite în ultimele decenii”, scrie aceasta.