Victoria Furtună sare în apărarea Mitropoliei Moldovei: “Este apogeul dezbinării societății”

Adrian Sirbu

Candidata independentă la prezidențiale, Victoria Furtună critică declarațiile deputatului PAS, Vasile Șoimaru, potrivit căruia va veni momentul când și Republica Moldova se va dezice de Mitropolia Moldovei, după modelul Ucrainei. Furtună a luat apărarea Mitropoliei Moldovei, acuzând PAS că încearcă să dezbine societatea. 

Cer, în numele poporului, explicații de la președintele Republicii Moldova. Opinia membrului partidului reprezintă poziția formațiunea sau vorbește pe cont propriu? Sau voi pas cu pas ne apropiați de scenariul din Ucraina? Voi știți că sondajele din ultimele câteva zeci de ani arată că locuitorii din Republica Moldova au cea mai mare încredere în biserică și în preoții care îl aduc pe Dumnezeu în casele lor?

În cadrul unor dezbateri TV, a fost lansată idee de a interzice activitatea Mitropoliei Moldovei. Este o premieră, în care politicienii au început să împartă biserica în a noastră și a lor. Cred că este apogeul dezbinării societății de către guvernarea actuală, o acțiune desfășurată cu rea-credință în acest an electoral. Voi, după ce ați sărăcit oamenii și ați lipsit de surse de informare echidistante, atentați acum la credință? Se pare că cei de la PAS nu au frică de nimic și, cel mai probabil, nici credință nu mai au. Omul fără Dumnezeu vine de nicăieri și merge spre nicăieri”, a declarat Victoria Furtună.

De altă parte, Partidul de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) anunță că se distanțează de declarațiile deputatului Vasile Șoimaru. Reacția vine după ce parlamentarul a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că Mitropolia Moldovei, care se subordonează Patriarhiei Ruse, ar putea fi interzisă pe teritoriul Republicii Moldova. PAS dă asigurări că guvernarea nu pregătește niciun proiect de lege sau inițiativă care ar lichida Mitropolia.

Întrebat cum comentează participarea recentă a unui grup de preoți subordonați Mitropoliei Moldovei la pelerinaje în Federația Rusă, care ar fi fost finanțate de oligarhul fugar Ilan Șor, Șoimaru a declarat: „Eu voi fi un pic mai radical. Vine momentul când și noi, ca și Ucraina, o să ne dezicem de Mitropolia Moldovei, care de fapt este a Rusiei”.

Amintim că, recent, Parlamentul de la Kiev, Rada Supremă, a votat o lege prin care interzice Biserica Ortodoxă Rusă în Ucraina și dă un ultimatum organizațiilor religioase asociate cu Federația Rusă. Kievul a prezentat Biserica Ortodoxă Ucraineană, legată istoric de Rusia, ca pe un nucleu de influență rusă și complice la invazia pe scară largă a Kremlinului în Ucraina.