Victoria Sanduța: „Falsa reformă a justiției: un paravan pentru epurarea judecătorilor incomozi și pentru blocaje din sistem”
„Actuala guvernare, prin intermediul unei pretinse reforme judiciare(vetting și prevetting), a promis cetățenilor o justiție curățată de corupție și mai aproape de standardele europene. În realitate, ceea ce ar fi trebuit să fie un proces de consolidare a independenței justiției s-a transformat într-o campanie concertată de eliminare a judecătorilor incomozi, creând astfel grave disfuncționalități în sistem”. O spune fosta magistrată Victoria Sanduța, demisă din sistemul judecătoresc din cauza unei postări critice la adresa președintei Maia Sandu.
Potrivit Victoriei Sanduța, reforma implementată nu doar că a eșuat în atingerea obiectivelor declarate, dar a și generat blocaje fără precedent.
„Demisiile masive ale judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție și Curțile de Apel, care nu au acceptat jocul guvernării PAS de-a reforma, sunt o dovadă clară a proastei administrări a justiției sub actualul CSM, dominat de o majoritate numită pe criterii politice. Lipsa unei strategii coerente a dus la un deficit de personal calificat și la amânarea pronunțării hotărârilor judecătorești, afectând direct drepturile cetățenilor”, a declarat Victoria Sanduța.
Potrivit ei, premisele pentru condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) sunt tot mai evidente. Sanduța spune că deciziile întârziate, procesarea defectuoasă a dosarelor și încălcarea principiilor procesului echitabil vor duce inevitabil la prejudicii financiare semnificative pentru stat – bani care vor fi plătiți din buzunarul cetățenilor.
„Una dintre cele mai controversate măsuri adoptate de actualul “regim” este transferul temporar al judecătorilor de la instanțele de fond la Curțile de Apel și Curtea Supremă de Justiție. Deși prezentată ca o soluție de urgență, această practică subminează grav percepția publică privind independența și imparțialitatea justiției. Judecătorii cu mandate temporare sunt extrem vulnerabili la presiuni și influențe de orice fel, deoarece nu beneficiază de stabilitatea mandatului: inamovibilitatea constituțională, atât de necesară pentru a-și exercita funcția independent, imparțial și LEGAL. Transferul temporar al judecătorilor de la prima instanță la curțile de apel sau Curtea Supremă NU ESTE PREVĂZUT DE NICIO LEGE”, a scris Victoria Sanduța în analiza sa.
În context, Victoria Sanduța spune că această instabilitate creează un precedent periculos, distrugând încrederea cetățenilor în corectitudinea actului de justiție și amplificând incertitudinea juridică. Judecătoarea este de părere că adevărata reformă a justiției nu poate fi realizată prin epurări politice și măsuri haotice.
„Este nevoie de un proces transparent, bazat pe meritocrație, respectarea standardelor internaționale și implicarea reală a profesioniștilor din domeniu. Încercările actualei guvernări de a controla justiția nu doar că subminează statul de drept, dar și condamnă Republica Moldova la izolarea de valorile democratice europene. Este timpul să cerem responsabilitate de la cei care au transformat o promisiune de reformă într-un mecanism de distrugere a sistemului judiciar. Fără o justiție independentă și funcțională, viitorul democratic al Republicii Moldova este grav pus în pericol”, a conchis Victoria Sanduța.