(VIDEO) A expirat interdicția aplicată liderului AUR, George Simion de intrare în Republica Moldova. Vlad Bilețchi: „Cum credeți, va fi lăsat să intre în R. Moldova?”

Ala Găină

Duminică, 1 octombrie, a expirat interdicția aplicată liderului Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, de a intra în Republica Moldova. Expulzarea acestuia a avut loc la 1 octombrie 2018. În cadrul unui clip video, activistul civic, Vlad Bilețchi, s-a întrebat dacă guvernarea PAS îi permite liderului AUR să treacă frontiera.
„În 2018, regimul Plahotniuc-Dodon l-a interzis pe George Simion în Republica Moldova pe 5 ani de zile. De atunci și până acum, George Simion a încercat să intre pe teritoriul Republicii Moldova de mai multe ori, inclusiv atunci când au avut loc funeraliile scriitorului Nicolae Dabija. Bizară chestiune, întrucât deși s-au schimbat guvernările, PAS nu a binevoit să anuleze acel document ilegal. Maia Sandu spunea atunci că este o chestiune care ține de competența instanțelor de judecată și nu se va implica în justiție. Iată că dosarul de judecată se prăfuiește undeva, iar interdicția a expirat. 
Eu cred că acum, George Simion va evita să vină în Republica Moldova, pentru a nu i se specula venirea sa pe seama campaniei electorale. Să vedem după alegeri care va fi reacția guvernării, a partidelor politice, care va fi reacția societății, întrucât există multă propagandă”, a declarat Vlad Bilețchi pe faceboook.

Liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) a primit prima interdicție de intrare în Republica Moldova în martie 2009, în epoca lui Vladimir Voronin, pentru că ar fi încălcat ordinea publică. Atunci făcea parte din Grupul de inițiativă „Spirit Românesc”, altă dată se prezenta și ca membrul Asociației „Noii Golani”.

În decembrie 2014 i s-a interzis accesul din nou în Republica Moldova, fiind dat jos din autocarul de linie ce venea la Chișinău. Era de câțiva ani liderul Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

În mai 2015, în ajunul unui protest, a fost declarat persoană indezirabilă în Republica Moldova, pe un termen de cinci ani, din motive de securitate națională. Peste câteva luni, în septembrie, decizia de expulzare fusese suspendată în instanță, iar în februarie 2016 – anulată.

În 2018, anul centenarului, îi aduce o noua expulzare lui George Simion, tot pentru cinci ani.