(VIDEO) Activistul civic, Vlad Bilețchi demonstrează cum tariful la gaz ar putea fi cu 2 lei mai mic: „Decizia CSE de a achita devierile tarifare favorizează Moldovagaz-ul”
Activistul civic, Vlad Bilețchi, a demonstrat cum pot consumatorii casnici avea un tarif la gaz cu cel puțin 2 lei mai mic. Potrivit acestuia, Guvernul, prin decizia CSE, obstrucționează accesul moldovenilor la piața liberă a gazelor naturale, întrucât îi impune să achite devierile tarifare. Vlad Bilețchi a prezentat un contract cu o companie privată care livrează gaze, iar potrivit documentului, prețul la gaz vândut de aceasta este de 15,90 lei inclusiv TVA, cu 2,10 lei mai puțin decât prețul oferit de Moldovagaz.
„Pentru început, am solicitat o ofertă a prețului la gaz de la mai multe companii private. Am adresat această scrisoare electronică pe 19 iunie, adică acum două săptămâni. Sunt 21 de companii înregistrate cu licență, care pot vinde gaz pe piața liberă. Am primi un contract de la o astfel de companie, aici sunt toate condițiile și specificațiile tehnice. Și uitați-vă pentru luna iunie, pentru 1000 de metri cubi, prețul este de 14,73 de lei fără TVA. Cu TVA, tariful va constitui 15,90 lei. La ora actuală, tariful la Moldovagaz este de 18 lei, adică cu 2 lei și 10 bani mai mult”, a declarat Vlad Bilețchi.
Vlad Bilețchi spune că Comisia Situații Excepționale, prin decizia sa din 31 mai de a obliga cetățenii care trec la piața liberă să achite devierile tarifare, este în favoarea exclusiv a companiei Moldovagaz, și nu a cetățenilor.
„Acum, ce face Guvernul? Pe 31 mai, Guvernul aprobă o decizie foarte importantă, prin intermediul Comisiei Situații Excepționale. Această decizie spune că eu dacă vreau să plec de la Moldovagaz, să mă eliberez de șantajul lor, să scap de gazul rusesc și să cumpăr de pe piața liberă, de la una dintre cele 21 de companii licențiate în Republica Moldova, eu nu pot face acest lucru neîngrădit, ci urmează să achit companiei Moldovagaz toate devierile lor tarifare. Acest lucru înseamnă, bineînțeles, o ilegalitate. Orice altă plată suplimentară, pe lângă tariful aprobat de ANRE, este ilegală. Această decizie a CSE nu este în favoarea noastră, a cetățenilor, ci este exclusiv în favoarea companiei Moldovagaz. De cealaltă parte, vedem cum același Guvern, aceeași Comisie Situații Excepționale ne obstrucționează, ne împiedică accesul pe piața liberă. De ce noi, consumatorii, trebuie să compensăm pierderile Moldovagaz, compania-fiică a Gazpromului, unde statul nu are capital majoritar? Acest lucru contravine și procesului de integrare europeană. Asta pentru că europenii ne-au pus o condiție foarte clară – implementarea Pachetului Enegertic III, care, printre altele prevede liberalizarea pieței gazelor naturale și a resurselor energetice, astfel încât să nu fie monopol pe piață”, a mai precizat activistul civic, Vlad Bilețchi.