(VIDEO) Alexandru Tănase, despre scandalul privind integritatea lui Herman von Hebel: „Prețul pentru această gafă îl va plăti guvernarea actuală”

Ala Găină

„Prețul pentru gafele care au fost făcute și acest zâmbet faimos, care a fost viral în spațiul virtual, o să-l plătească actuala putere politică”. O spune fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, în contextul scandalului în care este implicat președintele Comisiei vetting, Herman von Hebel în ceea ce privește integritatea sa. În cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, Alexandru Tănase spune că acest expert a fost înaintat de partenerii externi, iar Republica Moldova nu are nicio putere de a-l destitui din funcție. 

„Trebuie să înțelegem cum funcționează acest mecanism de desemnare. Este o iluzie că stau moldovenii și selectează candidații. La nivel european, atunci când există o poziție de expert bine plătită, de nivel înalt, statele își promovează experții săi. Și este o mare competiție aici. Să nu ne facem iluzia că a stat un deputat moldovean cu opt CV-uri și a zis că „acesta îmi pare foarte bun că a lucrat la Curtea Penală Internațională. Nu e așa, altfel se iau aceste decizii. A recunoscut și doamna Stamate în acele discuții, că este o persoană care ne-a fost furnizată. Și asta înseamnă că nici discreția de destituire nu-ți aparține. Tu nu-l finanțezi, tu nu l-ai adus, nimeni nu vrea să-și strice relațiile cu Regatul Țărilor de Jos”, a declarat Alexandru Tănase.

Totuși, expertul constituțional spune că nu ar fi existat o problemă dacă expertul olandez era să fie înlocuit cu un alt expert european. Totuși, întrucât guvernarea PAS nu a luat atitudine, prețul îl va plăti la alegeri, spune Tănase.

„Diplomatic și politic, este clar ce se întâmplă, dar este la fel de clar că prețul pentru gafele care au fost făcute și acest zâmbet faimos, care a fost viral în spațiul virtual, o să-l plătească actuala putere politică. Nimeni nu o să-l sancționeze pe domnul președinte al Comisiei de vetting. Nu el va merge la vot. Și atunci când va fi prezentată factura politică, guvernarea va plăti și nu înțeleg de ce nu reacționează nimeni. În oricare situație, putea fi substituit cu alt expert, chiar și olandez. Olanda are experți foarte buni. Și dacă pleca unul și venea altcineva, cred că nu se întâmpla absolut nimic, doar în beneficiul actualei puteri și ar fi demonstrat încă odată că puterea este sensibilă la unele erori. Este omenește să greșești. El a prezentat două CV-uri diferite – unul în Moldova și altul la Bruxelles, iar comisia juridică pornește de la prezumția bunei-credințe. Dacă s-a constatat o eroare, se schimbă și mergem mai departe”, a mai declarat Alexandru Tănase.

Herman von Hebel, președintele Comisiei Pre-Vetting, a activat în perioada 8 martie 2013 – 16 aprilie 2018 în calitate de grefier la Curtea Internațională Penală de la Haga. Potrivit presei olandeze, în 2018 el ar fi cauzat prejudicii de cel puțin 760.000 de euro Curții Internaționale Penale.

Mai exact, mai multe decizii, considerate a fi ilegale, s-au luat în legătură cu o reformă pusă la cale de Herman von Hebel la Curte, iar instanța a suportat cheltuieli de 7 milioane de euro pentru proces. Apoi, judecătorii instanței l-au acuzat pe von Hebel de intenții ascunse, potrivit unei investigații publicate de anticoruptie.md.

Comisia Pre-Vetting susține că acuzațiile împotriva președintelui Herman von Hebel sunt „nefondate”. Nevinovat îl consideră pe funcționar și șefa Comisiei juridice numiri și imunități din Parlament, Veronica Roșca. Predecesoarea sa, Olesea Stamate, a punctat că dacă există dubii privind integritatea, ele trebuie discutate.