(VIDEO) Ambasadorul SUA, Kent Logsdon, mesaj de rămas bun la încheierea misiunii în R. Moldova: ”Căldura și ospitalitatea oamenilor ne-au atins inimile”

Adrian Sirbu

Ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon, a transmis la final de mandat un mesaj de rămas bun în care a vorbit despre activitatea lui și despre ce l-a impresionat în Republica Moldova. 

El a afirmat că își va aminti și va prețui mereu frumusețea Republicii Moldova, de la câmpurile de floarea soarelui până la festivalurile vibrante, mâncarea gustoasă și tradițiile bogate.

„Trebuie să anunț că a venit timpul să-mi iau rămas bun. R. Moldova a devenit a doua noastră casă în cei doi ani și jumătate de mandat. Împreună cu Michelle suntem profund recunoscători de oportunitatea de a lucra în republica dumneavoastră. Am avut privilegiul să cunoaștem mulți oameni minunați, în special tineri, care sunt viitorul R. Moldova. Căldura și ospitalitatea oamenilor ne-au atins inimile”, a remarcat Kent D. Logsdon

Diplomatul american a vorbit și despre perioada complicată în care acesta și-a exercitat mandatul, amintind atât pandemia, cât și invazia rusă din Ucraina.

Când am sosit în Republica Moldova purtam măști din cauza pandemiei. Sunt mândru de rolul pe care l-au avut Statele Unite în furnizarea de asistență vitală, inclusiv vaccinuri și echipamente medicale, pentru a combate virusul. Iar când sfârșitul pandemiei era aproape a trebuit să răspundem la invazia brutală a Ucrainei de către Rusia. Conflictul a provocat suferință imensă în regiune”, a menționat Kent D. Logsdon.

Ambasadorul SUA la Chișinău a remarcat că Republica Moldova a fost solidară cu Ucraina și a primit peste un milion de refugiați ucraineni.

„Ați arătat întregii lumi că sunteți, cu adevărat, un stat mic cu inimă mare. SUA au sporit sprijinul pentru R. Moldova pentru a reduce impactul economic și umanitar provocat de războiul Rusiei. Parteneriatul nostru e acum mai puternic ca niciodată. Sunt mândru de progresul realizat împreună. Astăzi, R. Moldova este candidată la aderarea la UE. R. Moldova nu mai e dependentă de sursele energetice din Rusia. R. Moldova face progrese în reforma justiției, punând capac la zeci de ani de corupție. R. Moldova se apropie tot mai mult de un viitor mai democratic, mai sigur și mai prosper” a mai punctat Logsdon.

Ambasadorul american s-a declarat convins că viitorul nostru este în Europa, iar SUA vor face tot posibilul ca R. Moldova să rămână parte a lumii libere.

„Republica Moldova va rămâne mereu în inimile noastre. Mulțumim tuturor celor care ne-au primit cu bunătate și prietenie, cu vin și plăcinte calde. Așadar, dragă Moldova, îți mulțumim pentru tot și așteptăm cu nerăbdare să ne revedem” a conchis Kent Logsdon.