(VIDEO) Anatolie Nosatîi explică în ce va consta misiunea franceză de apărare la Chișinău: „E vorba de o singură persoană, o doamnă locotenent”

Ala Găină

„Deschiderea unei misiuni franceze de apărare la Chișinău presupune prezența unui atașat militar în cadrul misiunii diplomatice a Franței”. Precizarea a fost făcută de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, în cadrul unei emisiuni la ProTV Chișinău, după ce în perioada 7-8 martie, șefa statului Maia Sandu a efectuat o vizită oficială la Paris. În timpul unei conferințe de presă alături de președinta Republicii Moldova, Emmanuel Macron a anunțat că în următoarea lună la Chișinău, Franța va deschide o misiune permanentă de apărare.

„Este o doamnă locotenent, care a activat până acum în sediul misiunii diplomatice de la București. Mai toate ambasadele au atașați militari, avem 10 ambasade în R. Moldova care au atașați militari, deci nu e ceva deosebit, nu e nicio misiune sau prezență militară permanentă. Atașați militari au și Ambasadele României, Rusiei, Belarus, iar de curând și cea a Chinei”, a explicat Anatolie Nosatîi, în cadrul emisiunii „În Profunzime”.

În perioada 7-8 martie, șefa statului Maia Sandu a efectuat o vizită oficială la Paris. În timpul unei conferințe de presă alături de președinta Republicii Moldova, Emmanuel Macron a anunțat că în următoarea lună la Chișinău, Franța va deschide o misiune permanentă de apărare.

Cei doi șefi de stat au asistat, de asemenea, la semnarea a acordurilor de cooperare economică și în domeniul apărării între Franța și Moldova. Acordul în domeniul apărării va acoperi următoarele domenii: politica de apărare, participarea în misiuni și operații internaționale, controlul și gestionarea spațiului aerian, tehnologia informației și telecomunicațiilor militare, topografie militară, gestionarea resurselor umane, formarea lingvistică, logistică, medicină militară, gestionare financiară și bugetară, a explicat Ministerul Apărării.

Totodată, acordul prevede vizite oficiale și reuniuni de lucru, schimb de experiență, antrenamente și exerciții comune, stagii de practică, consultări, conferințe, cursuri, specializări și alte forme de pregătire științifică avansată. Pe lângă asta, documentul prevede crearea unei comisii moldo-franceze, care va efectua o evaluare a acțiunilor comune desfășurate și va elabora și valida un plan multianual de cooperare bilaterală în domeniul apărării. Comisia se va reuni anual în Franța sau Moldova.