(VIDEO) Andrei Spînu pasează vina pentru eșecul licitației de la Aeroport: „Grupul de lucru din cadrul Aeroportului este cel responsabil pentru ce s-a întâmplat”

Adrian Sirbu

Au fost identificate anumite carențe la procedurile de lansare si petrecere a acestei licitații. O spune ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care pasează vina pentru eșecul licitației de la Aeroport pe grupul de lucru care a întocmit caietul de sarcini. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV. 

„Conform legii, atunci când un spațiu sau un bun este scos la licitație de la o întreprindere de stat, aceste bunuri trebuie să fie declarate ca bunuri neutilizate și după declararea lor conform procedurii de scot la licitație. Ce am observat noi în ultimele zile de licitație? Anumite spații care au fost incluse în caietul de sarcini nu au trecut prin această procedură. Asta ar fi putut constitui temei ca aceeași grupare să conteste legalitatea procedurii. Se va face o anchetă internă”, a spus Andrei Spînu.

Potrivit ministrului Infrastructurii, cei responsabili de eșecul licitației sunt reprezentanții grupului de lucru din cadrul Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău.

„Este interesant că pe parcursul acestei licitații, cineva și-a dat demisia de acolo și trebuie să vedem de ce și-a dat demisia. Un al doilea element – s-a constatat că acel caiet de sarcini nu a fost tradus în limba engleză, chiar dacă expres s-a solicitat de la APP traducerea lui în limba engleză. S-a remarcat un pic mai devreme, dar am așteptat să se încheie procedura și abia apoi am luat o decizie”, a mai spus acesta.

Amintim că Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat relansarea licitației publice în vederea selectării unui locatar pentru spațiile comerciale din incinta Aeroportului Internațional Chișinău (AIC). Anunțul a fost făcut după ce la prima licitație au participat doar două companii.

La 20 februarie, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a anunțat că licitația pentru spațiile comerciale din cadrul Aeroportului a fost anulată, pe motiv că „procesul a fost sabotat, inclusiv din interior”.

În incinta spațiului care urmează a fi oferit în chirie pentru următorii 3 ani este preconizată desfășurarea activității de comercializare de produse, activitate de alimentație publică și vânzări cu amănuntul a serviciilor și bunurilor specifice utilizatorilor unui aeroport internațional.