(VIDEO) Circ în Parlament! Socialiștii au blocat tribuna și au pus muzică sovietică în semn de protest față de interzicerea panglicii Sf. Gheorghe

Ala Găină

A fost un adevărat circ în plenul Parlamentului de la Chișinău. Asta în contextul în care majoritatea parlamentară a acordat votul final pentru interzicerea simbolurilor care propagă războiul: literele „Z” și „V”, dar și a panglicii Sf. Gheorghe. 

În timpul prezentării raportului comisiei de profil, comuniștii au blocat tribuna centrală a Parlamentului și au inclus muzică sovietică, iar Vladimir Voronin și-a început discursul prin fredonarea unei melodii.

„Dacă ne uităm în sală, bunelul lui Lilian Carp a primit unicul ordin, bunelul prim-ministrei la fel de decorat. Tatăl meu a căzut apărând Kievul și noi acum ridicăm mâna asupra celui mai sfânt simbol – lenta victoriei. Mi-i rușine. Nici nu știu cum să mă comport. Am trecut și prin foame, sărăcie și mandatele de președinte mă țin și nu-mi permit să fiu dezlănțuit. Mi-e rușine”, a declarat Voronin.

„Mie mi-e rușine că astfel de simboluri au ajuns pe tancurile Armatei ruse care au pornit războiul în Ucraina. Nu putem permite semnele războiului să fie prezente în Moldova”, a comentat deputatul PAS Radu Marian.

„Ați consultat în lectura a doua, dacă Ștefan cel Mare într-adevăr a purtat lentocica asta? Bunelul lui Voronin, Isidor Sârbu, tatăl mamei lui, când s-a refugiat în România, tancurile rusești abia îi atingeau călcâiele. Acolo s-a salvat, acolo a rămas, au rămas urmașii lui. Iar el acum face astfel de scene. Cât se poate, domnule? Când o să-ți iei „adio” de la „trecutul glorios” al Uniunii Sovietice și al regimului bolșevic”, s-a adresat Șoimaru către Voronin care însă deja părăsise sala plenară.

Proiectul de lege a trecut de lectura finală cu votul a 53 de deputați PAS.