(VIDEO) Corșicova și Șapa spun că vor ataca la CEDO decizia de eliminare din cursa electorală

Ala Găină

Candidatele Arina Corșicova și Victoria Șapa, excluse din cursa pentru primăria orașului Bălți, au făcut o conferință de presă în care s-au expus despre situația post electorală. Corșicova a calificat alegerile drept o luptă a vechiului sistem cu noua viziune progresivă, iar Victoria Șapa acuză guvernarea că ar fi ignorat voința poporului.

Corșicova a criticat dur procesul electoral, afirmând că ceea ce s-a întâmplat la Bălți nu poate fi numit alegeri, ci o “luptă mizerabilă” între vechiul sistem și noua viziune progresivă. Ea a acuzat autoritățile de manipulare și cinism, susținând că locuitorilor li s-a furat șansa pentru o viață mai bună.

”În primul rând vreau să vă mulțumesc pentru suport și pentru încredere. Mulțumesc pentru că în acest oraș frumos m-ați primit cu căldură și bunătate. Mulțumesc echipei care cu încredere și entuziasm au ajutat pe toți. Mulțumesc la toți care au crezut în noi și care ne-au susținut. Mulțumesc pentru întâlnirile călduroase și pentru urări. Datorită acestui fapt am creat un program electoral complex de dezvoltare. Mulțumesc și celor care nu au crezut în noi, noi îi credem. Atâta timp v-au mințit și v-au promis viață mai bună, cu siguranță a fost greu să credeți că această viață poate fi îmbunătățită în câțiva ani, cu ajutorul echipei noastre. Ceea ce s-a întâmplat la Bălți, nu poate fi numit alegeri. Este o luptă mizerabilă dintre vechi și expirat și noul progresiv care vrea schimbări și o viață decentă. Au fost niște alegeri la nivelul unei lumi de nivelul al treilea, un haos total, care au fost monitorizate atât de cetățenii acestei țări, cât și de cei care au simțit acest lucru pe propria piele. Cel mai interesant e că noua conducere nu se rușinează să facă acest lucru a treia oară”, a menționat Corșicova în cadrul conferinței.

Totodată, aceasta a declarat că regretă decizia autorităților de a interzice locuitorilor să nu vadă nici dezvoltare și nici viață mai bună. Corșicova a învinuit guvernarea că ar fi scuipat și și-ar fi șters picioarele de voturile alegătorilor, iar în ciuda intimidărilor, echipa lui Ilan Șor își va implementa noile proiecte pentru cetățeni, așa cum au promis în campania electorală.

”Vă amintesc că pe Marina Tauber au exclus-o pentru pateuri, pe mine m-au exclus pentru că le-a fost frică că echipa noastră va putea transforma nu doar orașul Bălți, dar și altele, pe Arina au exclus-o pentru printarea pliantelor la utilaj propriu. Analizând toate aceste situații, putem spune cu certitudine că este un model murdar și cinic. Să faci tot posibilul ca locuitorii să nu vadă nici dezvoltare și nici viață mai bună. Bălțenilor într-adevăr și cu părere de rău le-au furat șansa, șansa pentru o viață mai bună. Dar împreună au luat și credința, credința în justiție corectă și speranță în aceea că binele câștigă răul. Cu părere de rău răul a câștigat, ștergându-și picioarele și scuipând în voturile alegătorilor. Dacă deja am început să judecăm metaforic, atunci vă voi spune că binele mereu învinge, doar că timpul nostru încă nu a venit. Acest timp va veni în curând și va pune totul la locul său. Noi o să fim aproape de voi, noi nu suntem turiști politici, suntem oameni normali care se vor strădui mereu să fie lângă voi și să implementeze noi proiecte pentru cetățeni și să-și dezvolte echipa, astfel să fim încă mai mulți și încă mai puternici”, a subliniat Arina Corșicova.

Pe de altă parte, Victoria Șapa a descris situația ca fiind “fundul democrației”, subliniind că guvernarea a ignorat voința poporului. Ea a vorbit despre lupta echipei pentru dreptate și despre credința într-un sistem judecătoresc corect.

”Astăzi putem constata că fundul democrației, justiții corecte și acceptării adecvate a realității, este ceea în ce trăim noi astăzi, mai departe deja nu mai avem unde. Dacă să lăsăm emoțiile deoparte și să gândim obiectiv, acest lucru este evident. Noi am luptat pentru alegerea voastră și am crezut în sistemul judecătoresc și într-o justiție corectă, dar și în corectitudinea oamenilor care iau decizii. Din păcate s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Guvernarea a spart fundul și alegerile bălțenilor au fost călcate în picioare a 3 oară”, a comentat Șapa.

Șapa a mai specificat că autorităților le este frică de echipa lui Ilan Șor și a ținut să mulțumească din nou cetățenilor pentru susținere. Ambii candidați și-au reiterat angajamentul de a continua lupta pentru drepturile și speranțele locuitorilor orașului Bălți.

”Încă odată se confirmă faptul că autoritățile se tem de noi, că noi suntem o forță. Guvernarea a luptat doar cu noi, de aceea, vă mulțumim încă odată pentru susținere. Noi ne vom adresa la CEDO. Bălți va mai avea o șansă. Noi nu plecăm nicăieri și vom lupta în continuare”, a încheiat aceasta.

Amintim că la data de 3 noiembrie, Comisia pentru Situații Excepționale a exclus Partidul Politic „Șansă” din alegerile locale, astfel, Victoria Șapa fiind exclusă automat din cursă. Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean, în cadrul unui briefing de presă. S-a întâmplat la scurt timp după ce directorul SIS, Alexandru Musteața, a menționat că „în contextul alegerilor locale s-au identificat activități de influențare a proceselor electorale în scopul promovării interesului statului străin, Federației Ruse prin intermediul acelui grup criminal organizat condus de Ilan Șor”.

Ulterior, simpatizanții partidului ”Șansă” din care făcea parte Victoria Șapa au îndemnat cetățenii să o susțină pe Arina Corșicova la alegerile din 5 noiembrie. După primul tur de scrutin, cu 21,52% din sufragii, în calitate de candidat independent urma să acceadă în turul doi. Însă, la data de 7 noiembrie 2023, Arina Corșicova a fost exclusă din cursa electorală pentru funcția de primar de Bălți, decizia fiind luată de către Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale municipale.