(VIDEO) Curtea Constituțională are tot temeiul să anuleze amendamentul cu privire la prelungirea termenului de închiriere a spațiilor de la Aeroport. Nagacevschi: ”Era nevoie de avizul Guvernului”

Adrian Sirbu

Fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, crede că Curtea Constituțională are tot temeiul pentru a declara anticonstituționale modificările făcute de majoritatea PAS prin care a fost extins termenul contractului de închiriere a spațiilor comerciale în Aeroportul Chișinău de la 3 la 5 ani. Potrivit lui, sesizarea depusă la Înalta Curte de către deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor „are sorți de izbândă”. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la N4.

Problema acestui proiect de lege este că el a fost promovat într-o asemenea grabă, că ăștia de la parlament au uitat să solicite avizul Guvernului pe această modificare, cu toate că ea vizează anumite încasări, în cazul în care se dau în concesiune spațiile de la aeroport nu pentru trei, dar pentru cinci ani. Adică ele vizează anumite chestiuni bugetare. Iar comuniștii și socialiștii consideră că este obligatoriu să fie emis avizul Guvernului. De fapt, practica Curții Constituționale ne confirmă că în cazul în care se umblă la legi afectează bugetul în plus sau în minus este necesar avizul Guvernului, or astfel de legi se declară neconstituționale. (…) Această sesizarea putea să aibă sorți de izbândă la Curtea Constituțională. Dar astăzi Constituțională este cu elemente gălbui, respectiv, cum va acționa Curtea o să vedem. Va conta interesul public, stabilitatea Constituției sau va conta interesul lui Andrei Spînu și al Maiei Sandu de a da cât de curând posibil spațiile comerciale la „Lagardere””, a declarat Nagacevschi.

Amintim că deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au contestat la Curtea Constituțională modificările făcute în luna mai de majoritatea PAS prin care a fost extins termenul contractului de închiriere a spațiilor comerciale în Aeroportul Chișinău de la 3 la 5 ani. Potrivit lor, amendamentul a fost votat în grabă, cu încălcarea normelor legale și fără a fi supus consultărilor.

În procesul legiferării nu au fost respectate prevederile Regulamentului Parlamentului, a Legii cu privire la actele normative, precum și cele privind transparența în procesul decizional. Astfel, proiectul de lege a fost înregistrat la 8 aprilie 2024, iar la 16 aprilie a fost adoptat de Parlament, fără a fi prezentată o expertiză sau aviz din partea guvernului, precum și fără organizarea consultărilor publice”, se arată în sesizarea BCS.

Respectivul amendament a fost propus de șeful Comisiei pentru economie, deputatul PAS Radu Marian.