(VIDEO) Demisie cu scandal. Procurorul Victoria Furtună pleacă de la Procuratura Anticorupție după 18 ani de activitate: “Sunt considerată o amenințare”

Adrian Sirbu

După ce a denunțat mai multe nereguli din partea partidului de guvernare și a Președinției, procurorul Victoria Furtună, care a activat timp de 18 ani în cadrul Procuraturii Anticorupție pleacă din funcție. Demersul său a fost depus astăzi, întrucât, potrivit ei, este considerată “o amenințare pentru Republica Moldova.

Din 14 ianuarie 2024 am primit un șir de acuzații la adresa mea aferent acțiunilor întreprinse pe cauza penală inițiată de mine pe faptul concentrării instituțiilor publice, precum SIS, CNA, care acționau exclusiv în interesul Aparatului Președintelui RM, la indicația acestora prezentau informație strategică distorsionată pentru a prelua sistemul judecătoresc”, a spus procurorul într-un video.

Ulterior, procurorul spune că a fost lipsită de dreptul de a avea acces la secret de stat de gradul întâi.

La 27 februarie, SIS nu se oprește aici, dar expediază la adresa procurorului general interimar, un aviz negativ referitor la persoana mea, prin care indică că eu reprezint pericol pentru Republica Moldova. La începutul lunii martie, procurorul general interimar emite o dispoziție prin care mă lipsește de dreptul de a avea acces la secret de stat de gradul întâi. Astfel de precedente nu am întâlnit în cei 18 ani de activitate. Toate tentativele procurorilor de a investiga acțiuni îndreptate contra interesului public sunt soldate cu acuzații de acest fel”, mai spune ea.