(VIDEO) Deputatul Bolea îl acuză pe Recean de presiuni asupra justiției și sare în apărarea judecătorilor de la Curtea de Apel: „Noi trebuie să ne ghidăm de legislație și Constituție”

Ala Găină

Deputatul în Parlamentul Republicii Moldova și lider al partidului „Renaștere”, Vasile Bolea, a criticat recentele declarații ale premierului Dorin Recean despre judecători, susținând că acesta a încălcat principiile  democratice.

Declarațiile survin în urma unei hotărâri recente a Curții de Apel, care a invalidat decizia CSE referitoare la excluderea partidului „Șansa” din cursa electorală.

Am văzut cum premierul Dorin Recean aplicând principiile țărilor din UE, la ședința guvernului a venit cu mai multe amenințări în adresa judecătorilor Curții de Apel, care cu ceva timp în urmă au decis printr-o hotărâre că decizia CSE este una ilegală în raport cu partidul „Șansa” care a fost în ultima zi de campanie, exclus din cursa electorală la alegerile locale generale”, a menționat deputatul într-un video pe pagina sa oficială.

Bolea a menționat importanța respectării Constituției și a principiului separării puterilor în stat, criticând presupusele presiuni ale premierului asupra sistemului judiciar.

În context, liderul partidului „Renaștere” a evidențiat cu fermitate necesitatea de a respecta legislația națională și a pledat pentru apărarea independenței instanțelor de judecată.

Vom ține minte familiile acestor judecători, cum ne-a sfătuit domnul Recean, vom ține minte curajul acestor judecători de a decide conform legii la o speță care le-a fost pusă pe rol și pe care trebuiau să o examineze, aplicând legislația și neuitându-se la cine a decis să excludă un partid și exponenții săi din cursa electorală. Acești guvernanți au uitat de faptul că în Constituție și în țară există principiul de separare a puterilor în stat”, a argumentat politicianul.

De asemenea, Vasile Bolea a declarat că reacțiile din țară au fost unanim critice față de presupusele derapaje antidemocratice ale premierului Recean.

Vedem derapajele antidemocratice și neconstituționale, dar și intenția de a subjuga puterea judecătorească. Derapajul premierului Recean a fost condamnat de toți din această țară, indiferent de subiectul față de cine s-a aplicat această decizie a CSE. Noi trebuie să ne ghidăm de legislația națională și de Constituția Republicii Moldova”, a concluzionat Bolea.