(VIDEO) Deși autoritățile ridică din umeri, camioanele continuă să transporte metal peste Nistru, la Uzina metalurgică din Râbniţa

Redacția Liber TV

Zeci de camioane continuă să transporte metal peste Nistru, la Uzina metalurgică din Râbniţa, întreprindere care aduce venituri substanţiale regimului separatist de la Tiraspol. Asta deşi guvernarea de la Chişinău declara săptămâna trecută că întreprinderea nu poate funcţiona pentru că nu are autorizaţie de la Ministerul Mediului.

Imaginile au fost distribuite pe o rețea de socializare de Alexandru Slusari, iar autorul imaginilor afirmă că acestea sunt probe că metalul uzat merge spre uzina din Rîbnița, deși o deputată PAS la o întâlnire cu sătenii din Mateuți a afirmat contrariul, precizând că uzina nu are autorizație de funcționare. Deputatul Radu Marian afirmă că camioanele duc metal uzat din dreapta Nistrului, precizând că importul de deșeuri metalice din UE este interzis în Moldova.

Azi, data de 16 februarie, ora 16:10, iată deputata de la PAS care spunea că nu duc niciun metal, iată mașinile, scrie Rezina, iată o mașină, a doua, a treia, a patra, a cincea, ei nu știu că se duce metalul la Rîbnița”, spune vocea de după cadru.

Imaginile au fost postate după ce duminică, un grup de deputaţi ai partidului PAS, au dat asigurări că uzina metalurgică din stânga Nistrului nu funcţionează pentru că i-a fost retrasă autorizaţia de mediu şi nu are dreptul să importe metal uzat. Deputaţii comunicaseră acest lucru după o vizită făcută în satul Mateuţi din Rezina, aflat pe malul drept al Nistrului.

„Kino pentru unii deputați PAS și ministra Mediului, care insistă că Uzina Metalurgică nu are autorizație. Iată că pilonul economic al regimului separatist nu cunoaște ca el nu are autorizație, lucrează în continuare bine mersi și nu achită nici un bănuț în bugetul Moldovei. Iar domnul Spînu tot ghicește cu cât va majora Cuciurganul prețul la energia electrică, chiar dacă termocentrală în continuare achita pentru gaz un tarif de 14 ori mai mic decât partea dreapta a Nistrului. Ce noroc are Tiraspolul de așa guvernare, tolerantă mult mai mult față de regimul separatist, decât în privința celor care îi plătesc salarii”, a scris Slusari.

Până în prezent, 70 la sută din cantitatea de materie primă necesară pentru buna funcţionare a cuptoarelor de la Râbniţa era importată din Uniunea Europeană. Deputatul PAS, Ina Coşeru, a declarat că nu ştie de unde vin aceste camioane şi că în prezent nu există importuri de metale uzate din Uniunea Europeană care să ajungă la Uzina metalurgică de la Râbniţa.