(VIDEO) Dorin Chirtoacă, despre referendumul Maiei Sandu: „Va fi folosit de PAS și Maia Sandu ca trambulină politică pentru alegerile prezidențiale”

Ala Găină

Inițiativa Maiei Sandu de a organiza un referendum cu privire la integrarea europeană este una lipsită de logică și denotă faptul că PAS și Maia Sandu vor să folosească acest instrument în calitate de trambulină politică pentru alegerile prezidențiale. O spune fostul primar al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4. Potrivit lui, nu este corect să folosești instrumentele democrației în mod forțat. 

„Este lipsită de logică această inițiativă, deoarece anterior opoziția rusă voia referendum cu privire la integrarea europeană în ideea de a bloca integrarea europeană. Noi, pro-europenii, unioniștii ne opuneam, pentru că știam că trebuie reforme, trebuie dezvoltare economică și abia după, cum au făcut restul țărilor europene, abia după terminarea negocierilor se face referendum. Asta pentru că trebuie modificată și Constituția. Nu faci referendum despre dacă mai mergem în UE, imediat după ce Uniunea Europeană a semnat cu tine că mergi pe acest drum. După ce Uniunea Europeană așteaptă ca noi să facem progrese, noi spunem – „stop, noi urmează să facem referendum să vedem dacă noi vrem sau nu vrem în UE. E absurd, e aberant”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Potrivit lui Chirtoacă, PAS și Maia Sandu vor să folosească acest referendum ca o trambulină pentru alegerile prezidențiale, pentru a distrage atenția de la problemele cu care se confruntă Moldova.

„Se vrea a fi folosit referendumul ca bâtă politică pentru anii următori, când PAS nu va mai avea majoritate în Parlament. În mod forțat se folosesc instrumentele democrației, nu așa se fac lucrurile. Dacă pică referendumul va fi un sfârșit de carieră politică pentru PAS și Maia Sandu. Asta va demonstra că se joacă cu soarta Republicii Moldova. Din ce am auzit, va fi referendum consultativ, nu constituțional”, mai spune fostul primar de Chișinău.