Andrei Spânu

(VIDEO) Explicații cu bâlbâieli! Cum argumentează vicepremierul Andrei Spânu scumpirea semnificativă a gazelor naturale

Redacția Liber TV

„Înțelegem că prețurile sunt extrem de mari pentru o bună parte din cetățenii noștri, am văzut facturile, am văzut reacțiile oamenilor, le înțelegem, știu că oamenii privesc cu îngrijorare riscul creșterii suplimentare a tarifelor la gaze. Din acest motiv, facem tot posibilul ca să identificăm care ar fi alternativele. Avem două lucruri de făcut: Moldovagaz trebuie să găsească soluții care să permită achitarea curentă a gazelor pentru perioada următoare. În mod special, vorbim de avansul pentru luna ianuarie. Din informația pe care o dețin, până la sfârșitul acestei săptămâni, MoldovaGaz va achita integral consumul de gaz în luna decembrie”, a declarat Spînu.

Totuşi, el nu a putut spune cu cât ar putea plăti mai mult consumatorii finali. Potrivit lui, abia peste 10 zile Moldovagaz ar putea anunţa noul tarif pe care îl va transmite ANRE spre aprobare.

"Este devreme de a spune care va fi această creştere, ţinând cont că trebuie să luăm în calcul inclusiv preţul la gaz pentru luna ianuarie care va fi preţul de achiziţie pentru februarie. Am văzut facturile, am văzut reacţiile oamenilor şi le înţelegem”, a precizat vicepremierul. 

Spînu a spus că, în situaţia creată, Moldova ar putea intra din nou în stare de urgenţă în energetică. Totuşi, dacă tarifele la gaz vor creşte, Guvernul va căuta resurse pentru a achita compensaţii mai mari consumatorilor. Andrei Spînu nu a dat detalii despre un nou mecanism de compensare şi a spus că autorităţile vor reveni cu detalii după ce Moldovagaz va anunţa noul tarif. Acum, consumatorii casnici achită 11 lei pentru un metru cub de gaz.

Despre plățile în avans către Gazprom, Andrei Spânu a afirmat că în ianuarie „Moldovagaz” trebuie să achite 63 de milioane de dolari, iar la moment se atestă un deficit al acestei plăți în sumă de circa 25 mil. de euro. Oficialul a spus că a avut ieri o discuție cu șeful monopolistului rus, Alexei Miller, în vederea extinderii termenului de achitare a plății în avans. Aceste discuții continuă, potrivit ministrului.