(VIDEO) Ion Ceban: În ultimii patru ani, comunele și orașele mun. Chișinău au beneficiat de alocări record de 740 mln de lei

Adrian Sirbu

În ultimii patru ani, cele 18 suburbii ale Capitalei au beneficiat de finanțări record. O spune primarul degrevat din funcție al mun. Chișinău, candidatul MAN la alegerile locale, Ion Ceban. Potrivit lui, în total, comunele și orașele din municipiu au primit alocări de 740 de milioane de lei pentru 120 de proiecte distincte.

În cadrul unei conferințe de presă, președintele MAN a vorbit despre inițiativele lansate în 2019 și realizate pe parcursul ultimilor patru ani. Ion Ceban a declarat că absolut toate proiectele au fost consultate, în primul rând, cu locuitorii din suburbii.

”La început de mandat am agreat ca fiecare suburbie va fi finanțată după mecanismul 70/30, iar în unele localități a fost 50/50, iar în alte cazuri am acoperit chiar aproape totul. Am vorbit cu oamenii din localitate, am făcut sondaje pentru a identifica prioritățile, multe dintre ele au fost regândite pe parcurs împreună cu oamenii. Toate inițiativele au fost realizate așa cum și-au dorit oamenii”, a precizat Ion Ceban.

Cele mai multe finanțări au ajuns pentru reabilitări de infrastructură, inclusiv pentru proiecte mari, cum ar fi construcția de grădinițe noi.

” Noi nu am căutat justificări, dar am identificat soluții la probleme, iar beneficiari ai acestor investiții sunt toți locuitorii suburbiilor. În perioada 2019 – 2023 am reușit extinderea și construirea de grădinițe și școli, deschiderea centrelor pentru persoane în etate, lansarea și extinderea rutelor de transport public municipal. Au fost finanțate și cofinanțate proiecte vitale: extinderea rețelelor de apă și canalizare, reparația și construcția de drumuri, iluminatul public stradal, reabilitarea instituțiilor sociale, centrele de sănătate, casele de cultură și infrastructura sportivă, transport public, proiecte de recreere și agrement etc. Totodată, în perioada anilor 2020-2023, transportul public municipal care deservește rutele suburbane a fost înnoit, suplimentat, fluidizat și eficientizat. Au fost deschise noi rute, iar altele au fost extinse. Toate autobuzele au fost schimbate. Acum sunt analizate și alte rute pentru a fi suplimentate în suburbii”, mai adăugat liderul MAN, Ion Ceban.

Potrivit candidatului, nicio suburbie nu a fost discriminată în procesul de realizare a proiectelor, comunele și orașele fiind finanțate în funcție de necesități indiferent de culoarea politică a primarilor.