(VIDEO) Ion Ceban: Transportul public va deveni și mai atractiv. Am reînnoit parcul cu troleibuze și autobuze moderne

Ala Găină

Aproximativ toate troleibuzele și autobuzele care circulă pe străzile orașului și spre suburbii au fost înlocuite cu unități moderne și dotate. O spune candidatul MAN la alegerile locale din Chișinău, Ion Ceban. Potrivit lui, au fost achiziționate 300 de vehicule, în condițiile în care acum patru ani toate troleibuzele și autobuzele erau într-o stare deplorabilă.

”Vom continua să aducem mai multe unități de transport public. Mai sunt câteva vechi, dacă nu greșesc în jur de 10 și atunci când trec pe străzile orașului, aduc disconfort oamenilor, doar când le vezi. Aduc aminte că acum 4 ani, practic toate troleibuzele și autobuzele erau într-o stare deplorabilă și noi le-am schimbat. Mai mult de 300 de unități de transport au fost aduse în Chișinău, care sunt dotate și moderne. Puțini cunosc că am reparat și Parcurile de Autobuze și Troleibuze, acolo unde oamenii lucrează și aici am făcut investiții enorme”, a declarat președintele MAN, Ion Ceban, în cadrul prezentării programului pentru transportul public.

Liderul MAN susține că tot mai mulți locuitori ai Capitalei renunță la mașinile persoanele și circulă cu transportul public, pentru că a devenit mult mai confortabil.

”De transport public nou este nevoie și vom procura unități noi de transport. Mulți oameni au trecut de la mașinile proprii la transport public. Este un obiectiv pentru toate orașele mari. Subiectul ține de a aduce mai mult transport și este mai convenabil financiar decât mașina proprie, vă puteți deplasa sigur, la timp, la locul destinației, în special datorită benzilor speciale”, a mai declarat Ion Ceban.

Urmează și proiecte de modernizare a stațiilor de așteptare.

”Vom instala stații noi în zonele unde nu au existat, pentru accesibilitatea tuturor călătorilor. Până acum au fost schimbate și instalate noi circa 500 de stații de așteptare. Mai sunt circa 200 și le vom moderniza. Vom instala panouri electronice în stațiile de așteptare pentru vizualizarea în regim real a orarului transportului public. Astăzi acest lucru poate fi vizionat și datorită aplicațiilor. Vom extinde rețeaua de benzi dedicate pentru transportul public pentru confortul călătorilor pentru a ajunge repede în toate sectoarele capitalei, deoarece acum cu transportul public este mult mai repede de mers. Și atunci când suntem întrebați de ce am făcut benzi dedicate? Răspunsul este că într-un troleibuz, autobuz articulat încape până la 200 de persoane, iar într-o mașină maxim 5 persoane”, a mai declarat Ion Ceban.

Liderul MAN a mai precizat că, treptat, transportul va fi suplimentat pe liniile existente și vor fi deschise noi rute de transport public, inclusiv spre suburbii.