(VIDEO) Ion Chicu, despre licitația de la Aeroport: „A fost o înțelegere între „Lagardere Travel Retail” și guvernare”

Adrian Sirbu

Fostul premier, liderul Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), Ion Chicu, este convins că guvernarea ar fi avut o înțelegere cu firma franceză „Lagardere Travel Retail” în privința licitației de la Aeroportul Internațional Chișinău (AIC). Chicu arată cu degetul spre ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu.

Este o înțelegere între guvernare, între niște indivizi din guvernare, de a oferi acestei companii (n.r. „Lagardere Travel Retail”) spațiile respective. Asta nu este corect. (…) Guvernarea viciază de la bun început procedurile (n.r. licitațiile, concursurile publice). Nu ai dreptul să promovezi interesele unei companii sau alta”, a precizat Ion Chicu, la emisiunea „Rezoomat” de la RLIVE TV.

Amintim că Procuratura Anticorupție (PA) a inițiat un proces penal pe cazul licitației spațiilor comerciale din incinta Aeroportului Internațional Chișinău. Potrivit informațiilor care au ajuns în posesia Ziarului de Gardă, PA a solicitat administrației Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) mai multe copii autentificate ale documentelor ce vizează desfășurarea licitației, întrucât „materialele acumulate (n.r. de PA) denotă circumstanțe dubioase și pretinse acțiuni ilegale”.

PA a inițiat procesul penal în data de 3 aprilie. Potrivit sursei citate, procurorii anticorupție au solicitat administrației AIC, la 7 zile de la inițierea procesului, copii autentificate pentru mai multe documente ce vizează desfășurarea licitației, întrucât „analiza materialelor acumulate denotă circumstanțe dubioase și pretinse acțiuni ilicite de favorizare a unei companii în detrimentul unui proces transparent și echitabil de organizare a licitației publice, care lezează interesul statului.”

Amintim că, în 25 martie, APP a prelungit, a doua oară consecutiv, termenul de depunere  a dosarelor pentru participarea la licitația privind închirierea spațiilor comerciale de la aeroport, după ce în concurs s-a înscris doar compania franceză „Lagardere”. Asta după ce anterior, la primul concurs eșuat a mai participat o companie care s-a înscris în ultimul moment. La a treia tentativă, Comisia de licitație a decis să prelungească până în data de 15 aprilie 2024.