De Ultimă Oră

(DOC) ULTIMA ORĂ! Căldura centralizată s-ar putea scumpi semnificativ în Chișinău și Bălți. Ce preț ar putea plăti consumatorii finali

Termoelectrica cere majorarea tarifului pentru căldură în Chișinău. Astfel, noul tarif ar putea fi 2564 de lei/Gcal, cu 740 de lei mai mult, decât în pr…

Actualizat acum 8 ore

(VIDEO) Ion Chicu, despre licitația de la Aeroport: „Activele care aduc profit de 500% sunt înstrăinate, restul rămân pe umerii statului”

Ala Găină

Fostul premier Ion Chicu este convins că epopeea cu înstrăinarea spațiilor comerciale de la aeroport nu reprezintă decât un nou episod din „opera” începută în 2013, când la guvernare se aflau aceiași oameni. Mai mult, spune el, schema a fost gândită în așa fel, încât cheltuielile să rămână pe umerii statului, iar câștigurile să meargă în buzunare private, notează Telegraph.md

„Să luăm din nou același aeroport. Există doar precedentul din 2013, mai mult decât atât, acești oameni făceau parte din acel Guvern. Chiar nu vă dați seama că acesta este episodul următor al aceleiași opere? Scopul investitorilor e clar: vor să găsească o posibilitatea să câștige în timp scurt mulți bani, fără să investească nimic. Vorba este însă despre stat”, a accentuat Ion Chicu, atrăgând atenția că toate investițiile care trebuie făcute rămân în continuare pe seama bugetului public.

„Încă o dată – se dă nu întregul aeroport, ci doar activele care aduc profit. Cele care necesită investiții rămân în continuare pe umerii statului. De exemplu, pista de aterizare este un obiectiv foarte scump de întreținut. Rămâne la stat. Există și alte elemente, cum ar fi securitatea și altele. La fel. Dar iată că zona Duty-Free, restaurantele, care asigură profituri de 500%, noi le înstrăinăm”, a menționat fostul premier.

Anterior, același Ion Chicu a mai atras atenția asupra faptului că, în încercarea disperată de a da spațiile Aeroportului francezilor, guvernul Maiei Sandu a aprobat un proiect de lege, prin care a făcut posibilă privatizarea Palatului Republicii, a mai multor teatre și a Casei Presei, prin hotărâri protocolare.

Este vorba despre un un șir de amendamente, adoptate de cabinetul de miniștri în luna iunie, care prevăd că anumite acte importante ale Guvernului pot fi adoptate sub formă de hotărâri protocolare, „în afara procedurii standard de aprobare”, adică fără transparență, fără publicare în Monitorul Oficial și fără un control constituțional.