(VIDEO) Ion Chicu, despre licitația spațiilor comerciale de la Aeroport: „Un exemplu clasic de corupție”

Ala Găină

„Modul în care este organizată acum licitația de la Aeroportul Internațional Chișinău, pentru darea în locațiune a spațiilor comerciale, este un exemplu clasic de corupție”. O spune fostul premier Ion Chicu, președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4. Potrivit lui, această licitație va aduce prejudicii pentru bugetul de stat, deoarece spațiile care aduc profit vor ajunge la prietenii șefei statului, în timp ce elementele de infrastructură, care necesită investiții serioase, vor rămâne o povară pentru finanțele publice.

„În 2013, aeroportul a fost concesionat cu toate elementele sale, inclusiv pista de decolare-aterizare, infrastructura de recepționare și distribuire a bagajelor. Toate acestea necesită investiții. „Acum, ăștia ce vor să facă? Ăștia vor să lase pe umerii statului elementele care necesită investiții, ca statul să aloce în fiecare an, din bugetul de stat, bani pentru pista ceea de decolare, iar acolo sunt zeci de milioane, iar elementele din acest complex, care aduc profit, să le dea prietenilor Maiei Sandu, care, după cum au zis, au fost seduși de Maia. Adică ceea ce aduce lapte și smântână – concesionăm, „fără mare corupție”, iar ceea ce necesită să hrănești în fiecare zi de la bugetul de stat – asta lăsăm nouă”, a explicat Ion Chicu

El a atras atenția și asupra faptului că noul caiet de sarcini pentru desfășurarea licitației au fost introduse prevederi obscure, menite să-i încurajeze pe organizatori să treacă peste contradicții interioare și prevederile din legislație. „Pentru a-i convinge pe moldoveni că nu este corupție, în caietul de sarcini e scris acum că, indiferent ce se va face, cum se va adjudeca concursul, acei care l-au organizat au impunitate sau cum e clauza asta? Adică ei nu pot fi urmăriți pentru asta… vă imaginați cum lucrează la dânșii? „Nu-i corupție mare”, Doamne ferește!”, a ironizat Ion Chicu.

El a mai spus că, dacă firma franceză, despre care se știe că este favorita guvernării, își va schimba oficiul din căminul de la Buiucani într-un sediu mai demn, atunci, „treacă-meargă, o să considerăm legală și fără corupție licitația”. Fostul premier a developat și alte elemente, care indică asupra caracterului viciat al concursului de la aeroport, în special termenul extrem, de scurt.

„Asta tot este element de trucare a unei licitații, pentru că tu, dacă, înainte de a anunța licitația, îl „seduci” pe cineva, adică îi oferi toată informația, el are timp ca să pregătească oferta comercială, pentru că el știe cu siguranță condițiile și, după asta, anunți concursul și dai 30 de zile, evident că alții nu mai pot participa, pentru că acolo sunt multe elemente pe care trebuie să le specifici în această ofertă. Asta tot e trucare, tot e corupție. Nu poți un obiectiv atât de important să-l dai, să anunți licitația în 30 de zile. De aceea nici nu a avut niciun concurent la francezii ăștia. I-au forțat pe LeBridge să vină, ca să-și păstreze fața – „hai, depuneți și voi, acolo, că noi oricum o să anulăm”. Clar că asta este corupție și nimic altceva”, a subliniat Ion Chicu.

Potrivit calendarului noii licitații, perioada de depunere a ofertelor este 11-25 martie. În 26-28 martie va avea loc examinare a dosarelor, iar licitația propriu-zisă este planificată pentru 29 martie.