(VIDEO) Ion Cristoiu, despre politica externă a R. Moldova: „Nu e bine să te lași folosit în războiul dintre doi dulăi, riști să fii băgat în cușcă”

Adrian Sirbu

În România, și scriitorii, și jurnaliștii tratează Republica Moldova la nivel de telenovelă. O spune jurnalistul român Ion Cristoiu, care a oferit un interviu jurnalistei Natalia Morari. Potrivit lui, la începutul războiului din Ucraina, Republica Moldova a avut o poziție echilibrată, ca mai apoi să se schimbe radical și să ridice multe semne de întrebare. 

„În România, și scriitorii, și jurnaliștii tratează Republica Moldova la nivel de telenovelă. Eu sunt plictisit de clișeele acestea, de vorbe dulci în legătură cu Republica Moldova. Această atitudine trădează o aroganță de țară mai mare și de frate mai mare și atât politicienii noștri, cât și jurnaliștii noștri vă tratează ca „sora mai mică”. Eu am respins mereu această atitudine de telenovelă. 

La începutul războiului din Ucraina, actuala președintă a Republicii Moldova, actuala conducere a fost destul de prudentă, cum trebuie să fie o țară mică. Atunci a fost o politică înțeleaptă, nu e bine să te lași folosit în războiul dintre dulăi. În ultima perioadă există un salt, o deplasare în cadrul acestei politici, care pe mine mă surprinde. Aproape peste noapte, Moldova merge până la capăt, este anti-rusă, anti-Putin”, a declarat jurnalistul Ion Cristoiu.

Jurnalistul s-a referit și la cenzura din societatea din Republica Moldova. Potrivit Nataliei Morari, cei care sunt împotriva partidului de guvernare, sunt criticați și arși pe rug.

„O să treacă ceva vreme și aproximativ peste un an, cei care acum vă înjură vor spune – eu de la început am zis, nici chiar așa. Trebuie să te lupți cu o stare de spirit, cu o bătălie destul de grea, dar până la urmă asta trebuie să fie misiunea unui jurnalist – să se bată cu clișeele”, a mai spus jurnalistul român.