(VIDEO) Iurie Ciocan explică de ce va fi vot prin corespondență doar în SUA și Canada: „Alegătorii nu susțin candidați proruși”

Adrian Sirbu

Votul prin corespondență va fi implementat, pentru început, în SUA și Canada, deoarece în aceste țări, alegătorii votează, în mare parte, candidați pro-europeni. Astfel explică fostul șef al Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, de ce votul prin corespondență este implementat doar în SUA și Canada. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la Rlive TV.

„Acolo avem o anumită categorie de alegători, care votează într-un anumit mod. Lucrul acesta s-a văzut la ultimele alegeri atât la cele parlamentare în 2019, cât la parlamentarele din 2021 și la cele prezidențiale din 2020. Evident că cetățenii din SUA și Canada sunt alegători care respectă vectorul european ceea ce e bine pentru noi ca stat, sunt alegători care nu vor susține candidați pro-ruși în alegeri ceea ce este la fel, din punctul meu de vedere ca persoană fizică, este bine”, a declarat Ciocan.

Președinția Republicii Moldova a anunțat pilotarea votului prin corespondență în SUA și Canada, pentru următorul scrutin. Anunțul a fost făcut de către Adrian Băluțel, șeful Cabinetului Președinției, care a menționat că aceasta este o solicitare din partea diasporei și că „este o promisiune pe care am făcut-o moldovenilor plecați peste hotare și pe care începem să o îndeplinim acum”.

Opoziția parlamentară a criticat decizia guvernării PAS de a institui votul prin corespondență, invocând tentative de fraudare a alegerilor. Potrivit deputaților opoziției, instituirea votului prin corespondență doar în Canada și SUA reprezintă o discriminare a cetățenilor Republicii Moldova stabiliți în alte state, iar după aprobare, legea va fi contestată la Curtea Constituțională.