(VIDEO) Johannes Hahn: Uniunea Europeană va ajuta Republica Moldova în cazul în care Gazprom va sista livrarea de gaze naturale

Redacția Liber TV

Uniunea Europeană va ajuta Republica Moldova în cazul în care Gazprom va întrerupe livrările de gaze naturale începând cu 1 octombrie. Declarația a fost făcută de Comisarul European pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn în cadrul conferinței de presă comune cu președinta Maia Sandu.

„Perspectiva europeană este una clară pentru Republica Moldova. Totuși, în prezent, țara trece prin momente dificile. Războiul din Ucraina a afectat întreaga lume, în special țările mici, care sunt cele mai vulnerabile. În situațiile dificile am sporit sprijinul nostru financiar, vom continua să o facem astfel încât să puteți trece de această criză. Uniunea Europeană dorește să vă ajute în rezolvarea problemelor privind lanțurile logistice și livrările de energie. Vom căuta împreună soluții fezabile pentru Republica Moldova și vom face tot posibilul pentru a vă ajuta. Sunteți o țară candidat pentru aderarea în Uniunea Europeană, care trebuie să devină țară membră, pentru asta vom munci împreună. Vă asigur că vom face totul pentru a vă ajuta și sprijini”, a spus Johannes Hahn.

În cazul în care Gazprom va sita livrările de gaze, Guvernul va pune în aplicare planurile de achiziție din alte surse, a menționat șefa statului, Maia Sandu.

„Războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei a subminat ordinea internațională și are consecințe serioase pentru toată Europa. Rep. Moldova este afectată mai mult decât alte țări. Pentru a trece cu bine peste această situație dificilă avem nevoie de sprijin. Suntem recunoscători UE pentru sprijinul bugetar în valoare de 75 de milioane de euro și pentru prima tranșă de asistență macro financiară în valoare de 50 de milioane de euro oferite în ultimele luni. Rep. Moldova este în continuare țara cea mai vulnerabilă din punct de vedere energetic pe continentul European”, a declarat Maia Sandu.

Întrevederea celor doi oficiali a avut loc în cadrul vizitei de lucru a Comisarului Johannes Hahn, care se află astăzi la Chișinău.