(VIDEO) Jurnalistul român, Ion Cristoiu, despre premiul de 30 de mii de euro al Maiei Sandu: „Nu există așa ceva, la nivel de politician nu trebuie să iai bani!”

Adrian Sirbu

„Eu nu îmi explic de ce Maia Sandu nu a refuzat din start premiul de 30 de mii de euro din partea Primăriei Timișoara”. Astfel comentează jurnalistul român, Ion Cristoiu scandalul privind cei 30 de mii de euro oferiți președintei Maia Sandu de Primarul Timișoarei Dominic Fritz. Potrivit lui, nu este admisibil ca la nivel de politician să iai bani. „Se ia o diplomă, o statuie, un premiu de prestigiu, dar nu bani”, spune jurnalistul. 

„Nu există așa ceva, la nivel de politician nu se iau bani. Se ia o diplomă, se ia o statuie, se ia un premiu care are un prestigiu. Foarte multă lume dă exemplul Premiului Nobel. Dar ați auzit dvs că Gabriel García Márquez a luat 1 milion de dolari sau a luat Premiul Nobel? Ați auzit dvs de la cei care dețin Premiul Nobel – deținători a 1 milion de dolari? Nu, e deținătorul Premiului Nobel. Eu nu-mi explic cum de ce nu a refuzat din start Maia Sandu banii. E vorba de bani, nu ai voie să-i iai”, a declarat jurnalistul Ion Cristoiu.

„Logic ar trebui de anunțat din start că banii nu trebuie să ajungă pe contul Președinției, lasă să ajungă în contul unei case de bătrâni sau unui azil politic”, a declarat la rândul său jurnalista Natalia Morari.

Jurnalistul român spune, de asemenea, că acești bani au fost oferiți de firme din Timișoara și nici până acum nu se cunoaște care sunt aceste firme și dacă vor ajunge să ceară ceva în schimbul donației făcute.

„Nu ai voie la nivelul acesta, nu ai voie să ai un moment în care să nu respingi banii. Chiar și dacă mi-ar da voie toate instituțiile din lume, nu iau bani! Este vorba de bani și e o sumă foarte mare. O altă problemă în România și care a fost trecută cu vederea este că cei care au contribuit la sponsorizarea aceasta sunt firme apropiate de Primăria Timișoarei. Cei care au dat bani sunt firme, nu sunt scriitori. Nu e ca și cum o firmă dă 10 mii de euro de dragul Maiei Sandu și nu îi cere lui Dominic Fritz să le dea ceva la schimb. În România nu s-a făcut o anchetă, dar trebuia DNA să intervină, pentru că nici acum nu știm numele firmelor. Nu există așa ceva ca firmele să fi contribuit anonim. Prima întrebare pe care trebuia să și-o pună Maia Sandu trebuia să fie – cine a contribuit? Pentru că s-ar putea să se trezească peste vreo lună cu un apel telefonic de la una din aceste firme, care să îi spună că a contribuit cu bani și are o problemă în Moldova. Nu dă un om de afaceri bani de dragul democrației”, a mai declarat Ion Cristoiu.

Joi, în cadrul unei emisiuni la Moldova 1, șefa statului, Maia Sandu a anunțat că cele 30 de mii de euro pe care i-a primit la Timișoara, vor fi donații unei organizații de caritate. Totodată, președinta a punctat că deocamdată banii încă nu au ajuns în Republica Moldova.

„Premiul este oferit pentru valori europene. Membrii juriului sunt oameni respectați pe care eu îi respect și de aceea și am acceptat acest premiu. Banii nu au ajuns, iar în momentul în care o să avem o claritate cui îi merge această donație – pentru că va fi făcută o donație către o organizație de caritate. Atunci o să anunțăm unde vor merge banii. Până când bani sunt la Timișoara”, a menționat șefa statului.