(VIDEO) Klaus Iohannis, la Chișinău: „România va continua să fie alături de Republica Moldova”

Ala Găină

România este alături de Republica Moldova și cetățenii săi, așa cum a fost mereu. Pe noi puteți să contați. Este mesajul transmis de președintele României, Klaus Iohannis, care a efectuat miercuri, 16 martie 2022, o vizită oficială la Chișinău. În cadrul unei conferințe de presă alături de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, șeful statului român și-a exprimat aprecierea pentru mobilizarea Republicii Moldova în privința gestionării crizei refugiaților din Ucraina. 

Am avut oportunitatea să discut cu președintele Maia Sandu pe tema eficienței energetice. Am asigurat-o de sprijinul nostru. România face eforturi concrete, nu doar în cadrul Uniunii Europene, pentru a găsi soluții avantajoase pentru Republica Moldova. Noi știm din propria experiență că drumul spre integrarea europeană nu este deloc ușor. Dar drumul oricât de greu ar fi începe cu un pas. De partea Republicii Moldova, acest pas a fost făcut prin semnarea solicitării de aderare. Acest pas al Moldovei nu a fost făcut doar prin acea cerere, ci mai ales prin angajamentul solid al actualei conduceri a Republicii Moldova față de valorile europene. Am convingerea că decizia semnării cerereii de aderare va duce la accelerarea reformelor”, a declarat Klaus Iohannis.

La rândul său, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a mulțumit României pentru decizia de a acorda Republicii Moldova peste 155 de tone de motorină, 150 de tone de benzină pentru a acoperi necesitățile de transport ale instituțiilor implicate în gestionarea fluxului de refugiați, dar și 5000 de tone de păcură pentru a sprijini securitatea energetică a Moldovei, afectată de războiul din Ucraina.

„Noua realitate din regiune ne cere să acționăm ferm și hotărât. Pe 4 martie, Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană, confirmând astfel caracterul ireversibil al integrării europene a țării noastre și atașamentul față de valorile europene. Mizăm pe susținerea României pentru acceptarea cererii Republicii Moldova. Viitorul european al țării noastre este incontestabil, iar parteneriatul strategic pentru integrare europeană dintre Republica Moldova și România ne va ajuta să atingem mai rapid acest obiectiv, în interesul cetățenilor noștri”, a declarat Maia Sandu.