(VIDEO) Lichidarea Universității Agrare din Moldova – adevăratul motiv pentru care a fost demis Viorel Gherciu. Explicațiile acestuia

Ala Găină

Decizia Ministerului Educației și Cercetării de a lichida Universitatea Agrară și de a transfera facultățile către Universitatea Tehnică a fost motivul care a generat revocarea din funcție a lui Viorel Gherciu. Ex-ministrul agriculturii și industriei alimentare spune că nu se opune necesității reformării sistemului de învățământ superior, ci s-a opus doar lichidării Universității Agrare.

„Nemijlocit la moment disensiunea ține de reforma în sistemul educațional și ține de propunerea făcută de ministerul Educației de a fi absorbită Universitatea Agrară de către Universitatea Tehnică. Eu ca persoană din interiorul sectorului, ca specialist din domeniu și ca fiind responsabil de dezvoltare acestui sector am considerat și consider că R. Moldova fiind o țară agrară în care agricultura a contribuit semnificativ la dezvoltarea economiei este important să aibă o instituție superioară de învățământ care să asigure pregătirea cadrelor pentru a asigura sectorul cu resursele umane calificate necesare”, a declarat Viorel Gherciu.

Totodată, acesta a reiterat faptul că nu este împotriva reformei, ci împotriva modului în care se propune ca această universitate să fie reformată.

„Eu nu sunt împotriva reformei și nici ministerul Agriculturii nu este împotriva reformei. Bineînțeles că universitatea Agricolă necesită de a fi modernizată și reformată, necesită de a fi optimizate cheltuielile și noi înțelegem acest lucru și din toamnă am demarat un șir de optimizări. Încă din luna noiembrie a fost schimbat rectorul…Noi am propus un concep de fortificare a universității, de fuzionare a instituțiilor de cercetare din domeniul agricol să păstrăm denumirea de universitare Agricolă și colegiile agricole, sau putem să o transformăm într-o Academie de Științe Agricolă”, a conchis ex-ministrul.

Amintim că deputatul PAS, Vladimir Bolea a fost numit vineri dimineață, 8 iulie, în funcția de ministru al Agriculturii, după ce Viorel Gherciu a fost demis. Ultimul susține că a aflat în aceeași zi în care a fost înlocuit despre schimbare și că o consideră o decizie politică.