(VIDEO) Maia Sandu, despre scandalul spionajului în favoarea Rusiei: „Cel mai important acum este să ne asigurăm că se sancționează acest exemplu de trădare de patrie în modul cel mai dur”
„Trebuie să ne asigurăm că trădarea de patrie este sancționată dur”. Astfel a reacționat președinta Maia Sandu după ce șeful Direcției Generale Juridice a Parlamentului R. Moldova, Ion Creangă, a fost reținut în noaptea zilei de 30 iulie curent, în flagrant delict, în timp ce îi furniza informații unui ofițer al serviciilor speciale rusești care activează în R. Moldova sub acoperire diplomatică. La scurt timp, a fost reținut și un polițist de frontieră care activează la Aeroportul Internațional Chișinău și care îi furniza informații legate de ce se întâmplă la acest obiectiv strategic aceluiași reprezentant al serviciilor speciale rusești.
Președinta și-a exprimat speranța că acest caz va avea o finalitate și că instituțiile statului „își vor face bine treaba”.
„Din păcate, aceste lucruri se întâmplă, se întâmplă nu doar în Republica Moldova. În Republica Moldova, nu a existat o atitudine serioasă de-a lungul timpului, pentru că am avut și politicieni care au fost la cârma țării și au lucrat pentru interesele altui stat. Acum am văzut această acțiune a instituțiilor, sperăm să vedem și o finalitate pentru că nu e suficient să descoperim aceste cazuri, dacă ele nu sunt sancționate – mă refer, evident, la procuratură, la instanțele de judecată – atunci, evident, că nu vedem niciun sfârșit al acestor fenomene. Sper că de data aceasta și probele sunt serioase, și atitudinea instituțiilor care urmează să sancționeze aceste persoane este la fel de serioasă”, a opinat Maia Sandu.
Maia Sandu crede că este important să ne asigurăm că în R. Moldova trădarea de patrie este sancționată „la modul cel mai dur, așa cum scrie legea”.
„Noi trebuie să ne asigurăm că instituțiile noastre sunt puternice, procedurile sunt clare și legea se aplică. Problema este că mulți ani legea nu s-a aplicat, cei care au trădat interesul național nu au fost sancționați și asta i-a încurajat și pe alții să facă la fel. Acum totul depinde de procurori și judecători. Și SIS să fie vigilent, pentru că riscurile sunt mari în continuare”, a punctat președinta Republicii Moldova.
Un funcționar al Parlamentului și un polițist de frontieră au fost reținuți fiind bănuiți de trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova. Procurorii au stabilit că aceștia comunicau cu un angajat al unei ambasade de la Chișinău căruia îi furnizau informații „pentru a fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova”.