„Avem un sprijin majoritar pentru integrarea europeană. Pentru Unirea cu România, sprijinul nu este majoritar”. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu, care a răspuns, în cadrul Congresului Diasporei, la o întrebare a unui preot care slujește în Austria. Potrivit preotului Visarion, sunt foarte mulți români din Basarabia în diaspora, care privesc sceptic la integrarea europeană și își doresc Unirea cu România, urmată de integrarea automată în UE.
Părintele Visarion din Austria: „Care este mersul Guvernului nostru, atât de dorit și atât de susținut, în privința restabilirii adevărului istoric, adică a Unirii? Sigur, noi dorim integrare europeană și o susținem și cu rugăciuni, dar vrem ceva real, ceva palpabil. Suntem foarte mulți români ai Basarabiei moldave din diaspora, care se uită cu ochi mai sceptici la integrarea europeană, dar cu mai multă încredere în Unirea și integrarea europeană automat.
„Guvernul urmează voința poporului. Nu știu de unde scepticismul dvs în raport cu integrarea europeană. Dacă vă uitați la toate sondajele care se fac, dacă vă amintiți de Adunarea pe care am organizat-o pe 21 mai aici la Chișinău, vedem că avem un sprijin majoritar pentru integrarea europeană. Pentru Unirea cu România, sprijinul nu este majoritar. Vedem ce va fi mai târziu, dar pentru moment, noi urmăm voința cetățenilor și, repet, voința cetățenilor pentru integrarea europeană este mai mult de 50% și deschiderea statelor europene pentru aderarea Republicii Moldova la UE tot este o realitate. Deci integrarea europeană este un lucru real. În rest, pe Unire, cum spuneam, depinde de ce vor cetățenii”, a răspuns președinta Maia Sandu.
Răspunsul Maiei Sandu a stârnit indignarea unioniștilor, care reprezintă, conform sondajelor, peste 35 la sută din populație. „Dacă ei se racordează doar la voință, a întrebat Maia Sandu, oficial, în calitate de președinte dacă moldovenii vor Unirea?”, se întreabă activistul civic, Vlad Bilețchi.
„Dacă ei se racordează doar la voință, a întrebat Maia Sandu, oficial, în calitate de președinte dacă moldovenii vor Unirea? Cel puțin, ar fi avut un procent exact de referință, nu speculații deșarte pe sondaje desenate pe genunchi.
Dacă Maia Sandu, având azi un raiting bun, ar zice diplomatic că Unirea e o „idee bună care trebuie luată în considerare” ar crește oare „voința” pentru Unire?
Și dacă spune invers, descurajează și scade voința, deci, ce scopuri urmărește?
Dacă moldovenii mâine au „voință” spre Rusia, pe cale de consecință – Maia Sandu ar trebui să îi reprezinte fără să intervină, ca și în cazul Unirii, unde nu intervine pentru că „asta e voința”.