(VIDEO) Maia Sandu spune că Vasile Șoimaru răspândește falsuri despre interzicerea Mitropoliei Moldovei: „Declarațiile deputatului nu au nimic cu realitatea”

Ala Găină

Președinta Maia Sandu a declarat că deputatul PAS Vasile Șoimaru răspândește falsuri atunci când susține că guvernarea va interzice prin lege Mitropolia Moldovei. „Declarațiile deputatului nu au nimic cu realitatea”, spune șefa statului. 

„Nu există niciun pericol, nici pentru o Mitropolie, nici pentru Mitropolia Moldovei, nici pentru Mitropolia Basarabiei. Dimpotrivă, noi în acești patru ani, am făcut mai mult decât oricine pentru a promova pacea și buna înțelegere între aceste mitropolii. Avem relații bune și cu una, și cu alta. Și atunci când mă întâlnesc cu Mitropolia Moldovei, și atunci când mă întâlnesc cu Mitropolia Basarabiei, le transmit acest mesaj, că avem nevoie de unitate și pace de dragul cetățenilor Republicii Moldova. Le mulțumesc pentru contribuția lor la dezvoltarea societății noastre. Declarațiile deputatului (n.r. deputat PAS, Vasile Șoimaru) nu au nimic cu realitatea. Noi am promovat și vom promova pacea și morala creștină”, a declarat Maia Sandu într-un interviu pentru echipa sa de campanie.

Întrebat cum comentează participarea recentă a unui grup de preoți subordonați Mitropoliei Moldovei la pelerinaje în Federația Rusă, care ar fi fost finanțate de oligarhul fugar Ilan Șor, Șoimaru a declarat: „Eu voi fi un pic mai radical. Vine momentul când și noi, ca și Ucraina, o să ne dezicem de Mitropolia Moldovei, care de fapt este a Rusiei”.

Amintim că, recent, Parlamentul de la Kiev, Rada Supremă, a votat o lege prin care interzice Biserica Ortodoxă Rusă în Ucraina și dă un ultimatum organizațiilor religioase asociate cu Federația Rusă. Kievul a prezentat Biserica Ortodoxă Ucraineană, legată istoric de Rusia, ca pe un nucleu de influență rusă și complice la invazia pe scară largă a Kremlinului în Ucraina.