(VIDEO) Mesajul Ambasadorului UE, Jānis Mažeiks, cu prilejul Zilei Europei: „Uniunea Europeană este alături de Republica Moldova”

Ala Găină

De Ziua Europei, Uniunea Europeană este alături de Republica Moldova pentru pace, prosperitate și securitate. Este mesajul Ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, cu ocazia Zilei Europei. Potrivit oficialului, Ziua Europei în acest an este marcată într-un context care ne-a răvășit și întristat profund, întrucât în Ucraina, un război crunt și nejustificat ucide oameni nevinovați și localități întregi sunt șterse de pe fața pământului de ferocitatea forțelor armate ruse.
„Dragi prieteni,
Ziua Europei în acest an este marcată într-un context care ne-a răvășit și întristat profund. În Ucraina, un război crunt și nejustificat ucide oameni nevinovați și localități întregi sunt șterse de pe fața pământului de ferocitatea forțelor armate ruse.
…Războiul din țara vecină implică o datorie personală pentru noi toți – de a proteja pacea. Astfel, vă invităm să primiți în casele dumneavoastră pacea: Solidaritate pentru pace este mesajul principal pe care ne dorim să-l transmitem în cadrul activităților planificate cu prilejul Zilei Europei. Orășelul European va avea loc în Chișinău pe 14 mai și în Edineț, pe 21 mai.
Vom marca Ziua Europei împreună și în Soroca, Ștefan Vodă, Ungheni, Bălți, inclusiv prin rețeaua Eurocluburilor și a Centrelor de Informare Europeană din toată țara!
Dragi prieteni, de Ziua Europei, Uniunea Europeană este alături de Republica Moldova pentru pace, prosperitate și securitate! Republica Moldova face parte din familia europeană. Împreună suntem mai puternici!”, a declarat Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, împreună cu Ambasadele Statelor Membre ale UE, marchează Ziua Europei 2022 printr-o serie de evenimente culturale și educative, în mai multe regiuni din Republica Moldova. Sub genericul „Solidaritate pentru pace”, activitățile planificate pe parcursul lunii mai vor evidenția cultura și valorile Uniunii Europene, precum și asistența oferită de UE și statele sale membre, în spiritul Echipei Europa, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

Tradiționalul Orășel European își deschide din nou porțile, de data aceasta în format fizic, la Chișinău și Edineț. În capitală, Orășelul European este organizat pe 14 mai, în Piața Marii Adunări Naționale, urmat seara de un concert de excepție susținut de artiști din Republica Moldova și Ucraina. Pe 21 mai, locuitorii din Edineț sunt invitați la Orășelul European, care va avea loc în Piața principală din Edineț, urmat de un concert susținut de artiști locali acompaniați de Moldovan National Youth Orchestra.

Bucătăria europeană va face parte din ambele Orășele Europene care vor găzdui, de asemenea, o serie de activități culturale și interactive pentru toată lumea, inclusiv pentru copii.