(VIDEO) Ministrul de Interne, despre dispariția celor 3200 de cartușe de la Fulger: „Muniția este veche, ea a fost adusă în 1992, probabil atunci s-a furat”

Adrian Sirbu

Dispariția a 3200 de cartușe dintr-o ladă a batalionului cu destinație specială Fulger rămâne în continuare un mister. După două săptămâni de la descoperirea dispariției, ancheta nu a stabilit cine se face vinovat de caz, iar ministrul de Interne Adrian Efros admite că acestea au dispărut încă în 1992 în timpul conflictului de la Nistru. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la RLive. 

„Noi am inițiat imediat o anchetă și o procedură penală pentru a identifica cauza sau cum s-a produs acest incident. Au fost ințiate mai multe expertize pentru a identifica, cel puțin când au fost sustrase cartușele și umplută acea ladă cu pietre și nisip. Încă nu avem rezultatele, dar suntem foarte interesați să identificăm acea perioadă când au fost sustrase, pentru că muniția este veche, ea a fost adusă în 1992, pe timpul conflictului armat pe Nistru, și nu excludem că de atunci poate să fie, dar ancheta ne va arăta. Lada era sigilată, nu avea nici un aspect vizual diferit de restul lăzilor în care se păstrează muniția. Imediat am emis un ordin, în care în toate unitățile și toate subdiviziunile, s-a efectuat repetat inventarierea armamentului și muniției. Până la moment, avem doar rezultate pozitive, dar totodată, am creat și o comisie, în cadrul MAI, de a merge selectiv și de a verifica cele mai mari subdiviziuni care dețin armament și muniții pentru a vedea modalitatea de desfășurare și veridicitatea inventarierilor care au fost desfășurate până acum.

Noi, în cadrul anchetei, audiem atât persoane cu funcții de răspundere, cât și persoane cu funcții de conducere, pentru a identifica și vedea până la urmă adevărul, ce s-a întâmplat cu aceste muniții. Nu este bine, evident, ce s-a întâmplat, dar trebuie să identificăm perioada când s-a produs acest lucru. Este bine că s-a raportat rapid acest caz, nu s-a încercat mușamalizarea”, a declarat Adrian Efros.

Amintim că o ladă cu cartușe a dispărut de la Brigada de Poliție cu Destinație Specială (BPDS) ”Fulger”. Descoperirea a fost făcută de ofițeri BPDS care se pregăteau să meargă la trageri, în data de 6 februarie 2024. Este vorba despre 3.200 de cartușe. Autoritățile au anunțat ulterior că au pornit o cauză penală și dispusă expertiză pentru a se stabili când s-a umblat ultima dată la lada respectivă.