(VIDEO) Mircea Geoană: NATO este determinat să își aprofundeze parteneriatul cu Republica Moldova

Ala Găină

NATO este determinat să își aprofundeze parteneriatul cu Republica Moldova, cu respectarea deplină a independenței, suveranității și integrității teritoriale a țării. Declarația a fost făcută de secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană, în timpul unei întrevederi la Bruxelles cu premierul Natalia Gavrilița. La rândul său, șefa Cabinetuui de Miniștri a declarat că guvernul de la Chișinău mizează pe sprijinul NATO pentru a realiza reforme în toate sectoarele, inclusiv în domeniul apărării.

Mircea Geoană a salutat condamnarea de către Moldova a războiului Rusiei în Ucraina și asistența acordată refugiaților ucraineni, în ciuda presiunilor economice și a amenințărilor din partea Moscovei. El a adăugat că invazia brutală a Rusiei i-a determinat pe aliați și pe parteneri să își revizuiască și să își consolideze politicile de securitate și apărare.

„În cadrul summit-ului NATO de la Madrid din anul trecut am decis să fortificăm sprijinul politic și practic pentru Republica Moldova, pentru a susține reziliența și independența politică a țării. De asemenea sprijinul pentru Republica Moldova se află pe agenda miniștrilor apărării ai țărilor NATO, care se vor reuni săptămâna viitoare la Bruxelles”, a declarat Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO

La rândul său, premierul Natalia Gavrilița a menționat că această întrevedere este o reiterare a sprijinului din partea Alianței într-o perioadă foarte complicată după declanșarea războiului împotriva Ucrainei.

„Un accent aparte îl punem pe sprijinul și expertiza NATO în consolidarea apărării civile și a domeniilor care asigură pacea și stabilitatea în Republica Moldova și în regiunea noastră. Susținem eforturile de coordonare și cooperare dintre NATO și Uniunea Europeană în implementarea practică a asistenței statelor partenere, cum ar fi Republica Moldova”, a declarat Natalia Gavrilița.

Precizăm că la Summitul NATO din 2022 de la Madrid, Aliații NATO au convenit să își intensifice sprijinul pentru a ajuta Republica Moldova să își consolideze reziliența și pregătirea civilă. Acest lucru se adaugă la anii de sprijin NATO în domenii precum distrugerea pesticidelor periculoase, îmbunătățirea apărării cibernetice și consolidarea bunei guvernanțe în cadrul forțelor armate.