(VIDEO) Natalia Morari a deschis parantezele privind procesul de identificare a unui candidat comun la prezidențiale: „Subiectul poate fi considerat închis”

Ala Găină

Jurnalista Natalia Morari a făcut un bilanț al întâlnirilor în format larg pe care le-a organizat cu mai mulți lideri politici, în vederea identificării unui candidat comun pentru a candida la alegerile prezidențiale. Potrivit ei, după primul dialog, guvernarea a creat o adevărată isterie în jurul acestui subiect și, din acest considerent, restul întâlnirilor nu au fost făcute publice. Cu toate acestea, în pofida tentativelor de dialog, liderii politici nu au ajuns la un numitor comun în ceea ce privește susținerea unui singur candidat al opoziției. 

„Din start am promovat ideea că un candidat comun neutru la funcția de președinte va fi garanția că în 2025, noi putem avea alegeri parlamentare cu adevărat libere și democratice. Reacția inițială isterică și bolnăvicioasă a puterii la acțiunea noastră la un elementar dialog politic, care este absolut firesc, a demonstrat panica lor. Anume din acest motiv, toate întâlnirile ulterioare care au avut loc în ultima lună, nu au fost făcute publice, pentru a nu dăuna procesului. Puterea chiar se temea de un candidat comun neutru, însă, sunt nevoită să constat că ei nu mai au de ce să se teamă. Spre marea bucurie și ușurare a puterii, subiectul candidatului comun neutru pentru alegerile prezidențiale poate fi considerat închis”, a declarat Natalia Morari în cadrul emisiunii sale.

Potrivit Nataliei Morari, candidatul unic definitivat era fostul procuror general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, însă unii lideri politici au zădărnicit această idee.

Inițial am lansat invitația la acest dialog pentru Ion Ceban, Igor Dodon, Vlad Filat, Ion Chicu, Irina Vlah, Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Ulianovschi, dar și liderii blocului „Împreună”: Dinu Plîngău, Ștefan Gligor, Igor Munteanu și Alexandru Bujoreanu.

Liderii blocului „Împreună” nu au dat curs invitației și nu au anunțat motivul. Andrei Năstase nu a dat curs invitației de două ori, pentru că nu se afla în țară. Tudor Ulianovschi a participat la prima ședință, la care a susținut ideea unui candidat comun neutru, însă după isteria guvernării, domnul Ulianovschi nu a mai participat în acest format.

Ion Ceban a participat la toate ședințele prin intermediul reprezentantului său, vicepreședintele MAN, Stas Vartanean. MAN nu și-a anunțat poziția finală dacă va putea susține deschis un candidat comun neutru. Renato Usatîi nu a dat curs invitației, din motiv că nu poate sta la aceeași masă cu unii dintre participanții la dialog, și anume cu Igor Dodon și Vlad Filat. Despre candidatul comun definitivat, acesta s-a exprimat mereu pozitiv. Vlad Filat a participat la toate întâlnirile în format larg, și nu numai și constat că el a fost și rămâne cel mai consecvent susținător al ideii de candidat comun, fără a impune careva condiționalități, doar să fie candidatul cu care partidul să fie de acord. 

Irina Vlah a participat la toate ședințele, ea din start susținea, de principiu, ideea candidatului comun neutru, însă era de părerea că asta trebuie să fie poziția principalelor partide care participă în cursa prezidențială, iar restul candidaților și politicienilor s-ar putea alătura. 

Igor Dodon, la fel ca și Vlad Filat, a participat la toate întâlnirile în format larg, și nu numai. La toate întâlnirile acesta susținerea ideea unui candidat comun, inclusiv candidatura definitivată în cadrul procesului de dialog. În urma acestor întâlniri, nu am ce să-i reproșez lui Igor Dodon. 

Ion Chicu a fost marea surpriză pentru mine în cadrul acestui dialog. La prima și ultima ședință la care a participat domnul Chicu, acesta a rugat ca eu să prezint argumente de ce un candidat comun are șanse mai mari decât alți candidați din cursa prezidențială. Și asta anume după ce domnul Chicu a fost cel care, la sfârșitul anului 2023, a lansat în spațiul public această idee. Din momentul în care Ion Chicu a anunțat că subiectul candidatului comun este închis, iar asta s-a întâmplat înainte de a doua ședință, a dispărut acest pilon care îl putea contrabalansa pe Igor Dodon. 

Candidatul comun a ajuns să fie susținut doar de PSRM și PLDM și nu mai este candidatul comun și, în acest context, formula candidatului comun a eșuat.  Îmi pare rău să o spun, dar Ion Chicu chiar putea răsturna această tablă de șah. La un moment dat, Ion Chicu a spus că poate ar fi bine ca Maia Sandu să câștige al doilea mandat, pentru că astfel lumea se va înrăi și mai tare și la parlamentare va vota cu opoziția”, a relatat Natalia Morari.