(VIDEO) Natalia Morari: „Dubla examinare în procesul penal privind licitația de la Aeroport, nu pare cumva o imixtiune în atribuții?”

Ala Găină

„Mare tam-tam a fost în după-amiaza zilei de joi. Procuratura Anticorupție ne anunța că a a anunțat un proces penal în contextul desfășurării licitației de la Aeroport. Luni la rând vuiesc canalele de Telegram că e murdară treaba la Aeroport, iar aceștia de sus se satură de atâta PR negru și fac și ei un fel de proces penal”. Declarația aparține jurnalistei Natalia Morari, care a făcut o analiză a licitației spațiilor comerciale de la Aeroport în cadrul Morari News. Potrivit ei, au mai fost pornite anterior procese penale, care însă nu s-au soldat cu nimic. 

„Mare tam-tam a fost în după-amiaza zilei de joi. Procuratura Anticorupție ne anunța că a a anunțat un proces penal în contextul desfășurării licitației de la Aeroport. Instituția precizează că s-a autosesizat încă pe 25 ianuarie 2024. Procuratura spune că din ianuarie încoace a realizat investigații, iar în aprilie a intentat un proces penal în care sunt vizate mai multe fapte. Printre acțiuni se numără abuzul de serviciu. Iar acum atenție la ce spune PA: „La moment, procesul penal este în desfășurare, iar cu alte informații vom reveni suplimentar, în măsura în care aceasta nu va afecta buna desfășurare a procesului, precum și…drepturile și libertățile persoanelor. Voi serios? Adică pe toți din opoziție îi acuzați că  sunt șarlatani, hoți, bandiți, criminali fără să existe vreun proces pornit, iar când e vorba de ai voștri sunteți atenți ca nu cumva să le afecteze drepturile persoanelor voastre. De fapt, așa e corect într-un stat de drept, numai că voi vă amintiți de acest stat de drept numai când vine vorba de ai voștri”, spune jurnalista.

Morari atrage însă atenția că este vorba de proces penal, nu dosar, altfel spus se examinează și dacă nu se va găsi nimic, atunci nu va fi niciun dosar penal.

„Să nu ne îmbătăm cu apă chioară din izvorul aproape secat al PAS-ului. E vorba de proces penal, nu dosar, altfel spus se examinează și dacă nu se va găsi nimic, atunci nu va fi niciun dosar penal. Doi, dar ce se aude cu dosarul sau procesul penal la subiectul achizițiilor de gaze naturale sau păcură?! Ați mai intentat voi un proces penal la finele anului trecut pe subiectul delapidării construcției drumului de la Bumbăta, acel vestit drum de aur. Și nimic.  Luni la rând vuiesc canalele de Telegram că e murdară treaba la Aeroport, iar aceștia de sus se satură de atâta PR negru și fac și ei un fel de proces penal”, mai spune aceasta.

Mai mult, întrebat de deputata Olesea Stamate de ce CNA a inițiat o procedură administrativă pe cazul Aeroport, iar PA – un proces penal șeful de la CNA spune că a constatat că există dubla examinare. El mai spune că ei comunică între ei – CNA și Procuratura și va decide cine va examina dosarul mai departe.

„Asta se numește bâlbâială. Domnule Spînu, dacă organele de drept și-ar face munca fără să interveniți dvs sau Maia Sandu, îmi pare că și dvs veți deveni oficial membru al unei grupări criminale organizate”, conchide jurnalista.

Amintim că Procuratura Anticorupție (PA) a inițiat un proces penal pe cazul licitației spațiilor comerciale din incinta Aeroportului Internațional Chișinău. Potrivit informațiilor care au ajuns în posesia Ziarului de Gardă, PA a solicitat administrației Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) mai multe copii autentificate ale documentelor ce vizează desfășurarea licitației, întrucât „materialele acumulate (n.r. de PA) denotă circumstanțe dubioase și pretinse acțiuni ilegale”.

PA a inițiat procesul penal în data de 3 aprilie. Potrivit sursei citate, procurorii anticorupție au solicitat administrației AIC, la 7 zile de la inițierea procesului, copii autentificate pentru mai multe documente ce vizează desfășurarea licitației, întrucât „analiza materialelor acumulate denotă circumstanțe dubioase și pretinse acțiuni ilicite de favorizare a unei companii în detrimentul unui proces transparent și echitabil de organizare a licitației publice, care lezează interesul statului.”

Amintim că, în 25 martie, APP a prelungit, a doua oară consecutiv, termenul de depunere  a dosarelor pentru participarea la licitația privind închirierea spațiilor comerciale de la aeroport, după ce în concurs s-a înscris doar compania franceză „Lagardere”. Asta după ce anterior, la primul concurs eșuat a mai participat o companie care s-a înscris în ultimul moment.

La a treia tentativă, Comisia de licitație a decis să prelungească până în data de 15 aprilie 2024 perioada în care pot fi depuse dosarele de participare, iar concursul propriu-zis ar urma să aibă loc în data de 17 aprilie, când va fi anunțat și câștigătorul.