De Ultimă Oră

ULTIMA ORĂ! 65 de elevi de la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” s-au intoxicat în masă. 20 de copii internați, inclusiv unul la reanimare

Toxiinfecție alimentară în grup la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din municipiul Chișinău. 65 de elevi din clasele a X-XII-a și un angajat al in…

Actualizat acum 9 ore

(VIDEO) Octavian Iachimovschi, despre dosarul Leova-Bumbăta: „A fost inițiată o expertiză, rezultatele le vom cunoaște în 7-8 luni”

Ala Găină

În aproximativ 7-8 luni, Procuratura Anticorupție va putea afla dacă drumul Leova-Bumbăta, care a costat 280 de milioane de lei, a fost renovat cu abateri de la lege. În cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RLiveTV, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, a declarat că procurorii au dispus efectuarea unei expertize, rezultatele căreia trebuiau să fie gata tocmai în 2027. Totuși, oamenii legii au reușit să urgenteze procedura, iar în cel mult 8 luni rezultatele vor fi gata. 

„Noi am numit o expertiză în construcții, am avut bătăi de cap procesuale cu expertiza, pentru că au fost contestați anumiți experți. Au mai fost făcute investigații pentru a vedea dacă contestațiile au un fundament juridic. Procesul de selectare a experților a fost inițiat încă în primăvară sau începutul verii. Expertiza putea efectuată în 2027, însă am solicitat o urgentare și probabil vom cunoaște rezultatele expertizei în 7-8 luni”, a declarat șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție.

Octavian Iachimovschi a explicat de ce a fost necesară efectuarea unei expertize.

„Vorbim despre un dosar în care bănuielile noastre se referă la un domeniu specific, cel al construcțiilor. Procurorul nu se poate expune pe domenii care nu sunt specifice lui. Acest lucru a necesitat inițierea unei expertize, ceea ce am și făcut. Această expertiză este achitată din bugetul Procuraturii Anticorupție”, a mai declarat Octavian Iachimovschi.

Totodată, procurorul adjunct al PA a declarat că cea de-a doua persoană care are statut de învinuit face parte din domeniul privat.

„Două persoane au statut de învinuit. Este vorba de Sergiu Bejan (n.r. directorul interimar al Administrației de Stat a Drumurilor) și a doua persoană este din domeniul privat”, a mai spus Iachimovschi.

Recent, directorul interimar al Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), Sergiu Bejan, care are statut de învinuit într-un dosar al Procuraturii Anticorupție referitor la costurile exorbitante ale construcției drumului Leova- Bumbăta, a declarat că lucrările tronsonului au costat circa 3,6 milioane de euro per kilometru din cauza inflației.

Drumul Leova Bumbăta a fost dat în exploatare în mai, 2023. Costul lucrărilor a costat Guvernul 280 de milioane de lei, adică circa 3,6 milioane de euro de kilometru de drum, transformându-l în cel mai scump drum construit vreodată în țara noastră. De asemenea, e acest caz Procuratura Anticorupție desfășoară o investigație.