(VIDEO) Octavian Iachimovschi, despre licitația de la Aeroport: „Riscăm cu imaginea precum că nu am face nimic, dar este mai bine să creadă așa decât unele investigații să le dăm peste cap”

Adrian Sirbu

Licitația de la Aeroportul Internațional Chișinău s-ar putea afla încă în vizorul Procuraturii Anticorupție. „Riscăm cu imaginea precum că nu am face nimic, dar este mai bine să creadă așa decât unele investigații să le dăm peste cap”, a declarat șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, care susține că, de cele mai multe ori, procurorii preferă să investigheze în tăcere, decât să facă reality show din asta, scrie Ziua.md.

Mai mult, șeful adjunct al PA afirmă că orice informație care pare a fi relevantă, indiferent din ce surse provine, poate servi drept temei pentru un proces penal.

„Procurorii și ofițerii de urmărire penală se inspiră din orice informație pe care o pot asimila, inclusiv ceea ce poți vedea pe stradă, ceea ce poți citi pe un canal de Telegram, sau pe o pagină de Facebook, sau într-o investigație jurnalistică. Practic orice informație considerată relevantă și care poate fi verificată”, a precizat Iachimovschi.

Întrebat de ce, de exemplu, în cazul de la aeroport, Procuratura Anticorupție pare să nu manifeste suficient interes, în contextul în care subiectul provoacă multe discuții și creează așteptări în societate, șeful adjunct al PA a explicat că tăcerea procurorilor nu înseamnă neapărat că ei nu lucrează.

„Sunt cazuri, dosare penale, dar foarte-foarte rare din care poți face un reality show. De la momentul pornirii, ai chemat o echipă de jurnaliști, ai pus camera lângă procuror și duci investigația așa. Dar în majoritatea cauzelor penale aceste chestiuni nu pot fi făcute. Da, riscăm cu imaginea precum că nu am face nimic, dar este mai bine să creadă așa decât unele investigații să le dăm peste cap”, a menționat Octavian Iachimovschi.

Acum câteva zile și șefa PA, Veronica Dragalin, a menționat că un proces penal pe cazul licitației spațiilor comerciale de la aeroport „poate fi pornit în orice moment”.

De precizat că, la începutul acestui an, Procuratura Anticorupție a inițiat urmărirea penală în acest caz, motivând că „analiza materialelor acumulate denotă circumstanțe dubioase și pretinse acțiuni ilicite de favorizare a unei companii în detrimentul unui proces transparent și echitabil de organizare a licitației publice, care lezează interesul statului.” Ulterior însă procesul penal a fost încetat, „pentru că nu au fost identificate elemente ale unei infracțiuni”.

În prezent, la aeroport urmează să aibă loc a treia tentativă de înstrăinare a spațiilor comerciale, însă, și de această dată, doar compania Lagardere pare să rămână unicul favorit al concursului. Deși depunerea dosarelor se face până în 24 iunie, reprezentanții firmei franceze au inspectat deja spațiile din aeroport și au făcut măsurări, iar între timp, și-au îngregistrat și domeniul pentru site-ul reprezentanței lor din Republica Moldova.