(VIDEO) Paradă impresionantă la București de Ziua României. Peste 2400 de militari au defilat în Piața Arcului de Triumf

Adrian Sirbu

Astăzi se împlinesc 105 ani de la Marea Unire. Ziua Națională a României marchează unirea de la 1 decembrie 1918 a Ardealului, Maramureșului, Crișanei și Banatului, eveniment care a încheiat unirea tuturor provinciilor românești într-un singur stat unitar – România Mare, procesul juridic fiind însă încheiat un an mai târziu. La Parada Militară Națională din n Piața Arcului de Triumf din București au participat peste 2 400 de militari.

Ziua Națională a României a început cu o ceremonie militară și religioasă, cu depuneri de coroane și jerbe de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I de la București, în memoria eroilor români care și-au jertfit viața pe câmpurile de luptă pentru împlinirea idealurilor naționale.

La Parada Militară Națională care a avut loc în Piața Arcului de Triumf din București, participă peste 2 400 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor. Totodată, în blocul de paradă vor defila aproximativ 250 de militari străini, în cadrul unor detașamente din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos, precum și militari din țările aliate contribuitoare la structurile NATO de pe teritoriul României.

Republica Moldova a delegat la paradă 17 militari ai Gărzii de Onoare care vor defila în Piața Arcul de Triumf din București. Formația este condusă de maiorul Pavel Lîsîi, iar drapelul de stat va fi purtat de soldatul Marius Gutium.

La 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, a fost convocată Marea Adunare Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, forurile legislative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea. Punctul culminant al manifestației ample de la Alba Iulia, cu participarea a peste 1200 de delegați din toate colțurile țării și peste 100 de mii de români, a fost rostirea proclamației de către episcopul greco-catolic Iuliu Hossu.