(VIDEO) Parlamentari AUR: „Singura cale de integrare a Republicii Moldova în UE este reunificarea cu țara-mamă România”

Redacția Liber TV

Partidul „Alianța pentru Unirea Românilor” din România condamnă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și spune că singura cale de aderare a Republicii Moldova la UE este prin reunificarea cu România. Declarația a fost făcută de copreședintele AUR, senatorul Claudiu Târziu, președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României, în cadrul unei conferințe de presă la Chișinău. 

„Acest lucru ține de voința politică a parlamentelor de la București și de la Chișinău, și nu de altceva. Nimeni nu poate împiedica două state să se unească, dacă ele așa hotărăsc”, a mai spus senatorul.

În același timp, Claudiu Târziu  s-a adresat conducerii Republicii Moldova să facă demersurile necesare pentru ieșirea Republicii Moldova din CSI.

„Nu există niciun fel de motivație pentru care Republica Moldova să rămână în CSI în condițiile în care Ucraina – stat fondator – a părăsit această formă de subjugare a popoarelor de către Rusia. Republica Moldova nu are vreun beneficiu de pe urma acestei comunități, ci dimpotrivă, plătește biruri împovărătoare pentru a aparține aceste organizații care nu ajută cu nimic, ci funcționează ca un soi de societate pe acțiuni în care Rusia deține 51% din acțiuni. Am atras atenția asupra acestor lucruri și de la tribuna Senatului României și o fac și aici cu speranța că Guvernul de la Chișinău va face ceea ce trebuie pentru a-și arăta hotărârea de a adera la Uniunea Europeană. Dacă tot a făcut o cerere într-un final pentru a fi primită în Uniunea Europeană, ar trebui să arate că se desprinde de tutela rusească”, a menționat Claudiu Târziu.

Prezent la conferință, deputatul AUR, Boris Volosatîi, membru al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, Camera deputaților, a declarat că lucrurile care se întâmplă astăzi și care amintesc de războiul moldo-rus din anul 1992.

„Războiul de astăzi este doar o continuare după o pauză și o regândire a modalității de restabilire a acelui spațiu din care am făcut parte – Imperiul Sovietic. Sunt copleșit de ceea ce se întâmplă astăzi în România, pentru că România este gata, prin tot ce se află la vârf și la firul ierbii, să accepte Basarabia acasă. Doar că există o realitate desenată nu de noi, ci de Ribbentrop și Molotov, care mai persistă încă asemeni unei realități istorice”, a declarat Boris Volosatîi.